Lagere winst bij uitgever Wegener

Krantenuitgever Wegener waarschuwt dat de winst dit jaar lager zal uitvallen dan was verwacht. De sterke daling van de advertentie-inkomsten wordt dit jaar niet gecompenseerd door kostenbesparingen die het bedrijf heeft doorgevoerd.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. De uitgever van veel regionale kranten als de Gelderlander, de Haagsche Courant en Dagblad Tubantia/Twentsche Courant, baseert die verwachting op de ontwikkeling in het eerste halfjaar.

De winst vóór afschrijving van goodwill en belastingen halveerde in de eerste zes maanden naar 18,3 miljoen. De nettowinst, inclusief die kosten, kelderde van 53,3 naar 2,7 miljoen euro. In het voorgaande jaar werd de nettowinst nog opgesierd door de verkoop van tv-zender TMF. De omzet daalde met 3,5 procent naar 486 miljoen euro.

De inkomsten bij dagbladen, huis-aan-huiskranten en grafische diensten daalden gemiddeld met 6,4 procent. De advertentieopbrengst van dagbladen daalde zelfs 11,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De oplage van dagbladen daalde 2 procent door samenvoeging van kranten in Gelderland en het stopzetten van de ochtendeditie van de Haagsche Courant.

Wegener probeert de kosten te drukken bij de krantendivisie. Het personeelsbestand was in juni 5 procent lager dan een jaar eerder. Ook is minder papier gebruikt en werd de drukkerij in Vlissingen gesloten. Medio 2003 sluit ook de drukkerij in Houten.

Wegener meldde bovendien dat het 4,5 miljoen euro moet bijstorten in het pensioenfonds dat te lijden heeft onder koersdalingen op de aandelenbeurs. Wegener brengt dit bedrag in het tweede halfjaar ten laste van de winst. (ANP)