Lachen om wielwebspinnen

In Eight Legged Freaks komen springspinnen, valdeurspinnen, lijmspuiters, vogelspinnen en wielwebspinnen voor. Die laatste zijn in deze film het engst. De mannetjes van deze soort weven razendsnel een cocon om hun prooi en brengen het pakketje dan naar hun nest. Daar slurpt het veel grotere wijfje de slachtoffers later levend leeg. Een documentaire over deze spin lijkt me behoorlijk eng. Is het nog enger als de spinnen groter worden dan auto's en de slachtoffers mensen zijn? Het geluid dat de gigantische vrouwtjesspin in Eight Legged Freaks maakt als ze aan haar maal begint is angstaanjagend. Maar het klinkt ook alsof iemand een blikje cola leeg klokt. Op zo'n moment laat Eight Legged Freaks je aangenaam zweven tussen lach en vrees.

Eight Legged Freaks is geïnspireerd op monsterfilms uit de jaren vijftig als Them! en Tarantula, die je ook tussen die keuzes laten schakelen. Het is wel aardig dat de makers, Nieuw-Zeelandse debutant Ellory Elkayam, die eerder een korte spinnenfilm maakte, en doorgewinterde producenten Roland Emmerich en Dean Devlin (Godzilla, Independence Day), het gevoel dat deze films oproepen, terug willen halen. Het lukt niet vaak. Oude films worden nu eenmaal met een andere blik bekeken dan nieuwe. De monsterfilms van toen zijn vaak vooral leuk om hun kinderlijkheid, om de doorzichtige doch effectieve special effects en de in onze ogen onverbloemd idiote plotverwikkelingen. Zulke weemoed is niet instant leverbaar. De special effects in Eight Legged Freaks zijn nooit aandoenlijk en nooit eng. Ze zijn alleen maar om te lachen. Arachnofoben kunnen er best naartoe.

Eight Legged Freaks bouwt nauwelijks spanning op, de spinnen zijn er vrijwel meteen. De beste scène is die waarin een spin in de ruimte tussen twee muren een kat achterna zit. Er is niets in te zien, alleen de afdrukken van de kat en de spin als ze de gipsplaten doen stulpen.

Eight Legged Freaks. Regie: Ellory Elkayem. Met: David Arquette, Kari Wuhrer, Scott Terra, Doug E. Doug, Scarlett Johansson. In 87 bioscopen.