Iran: misbruik VS van 11 september

President Mohammad Khatami van Iran heeft gisteren tijdens een bezoek aan Kabul de Verenigde Staten beschuldigd van ,,misbruik'' van de aanslagen van 11 september. Hij zei dit na een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai.

Het bezoek van Khatami aan Afghanistan, dat slechts één dag heeft geduurd, was het eerste van een Iraans staatshoofd aan het buurland in veertig jaar. Hij waarschuwde tijdens een persconferentie in de Afghaanse hoofdstad dat de Verenigde Staten met de uitbreiding van de oorlog tegen het terrorisme een kettingreactie van geweld zullen veroorzaken. De Verenigde Staten, die Iran hebben veroordeeld als deel van een terroristische `As van het Kwaad', ,,veroorzaken een stemming van oorlog en geweld'', zei Khatami.

De aanslagen van 11 september waren ,,schokkend, maar de Amerikaanse leiders hebben er ook misbruik van gemaakt'', zei hij. ,,De daders van de aanslagen zijn uitgeweest op het creëren van oorlog en geweld, maar we weten met zekerheid dat in de wereld van vandaag het lot van ons allen met elkaar verbonden is.''

Khatami acht het derhalve onwaarschijnlijk dat een nieuwe aanval alleen beperkt zal blijven tot de plek waar de aanval op is gericht. ,,Het is niet waar dat je mensen aan je kunt onderwerpen door middel van geweld. We weten dat een dergelijke benadering enkel zal uitmonden in woede en wraak.''

Hoewel Khatami geen landen heeft genoemd die een mogelijk doelwit vormen voor de Verenigde Staten was zijn waarschuwing een duidelijke verwijzing naar de voorgenomen aanval op Irak.

Iran is tegen zo'n aanval, hoewel Iran en Irak in de jaren tachtig acht jaar oorlog met elkaar hebben gevoerd.

Khatami bevestigde gisteren ook voor het eerst het nieuws dat Iran kort geleden zestien vermeende Al-Qaeda-strijders heeft uitgeleverd aan Saoedi-Arabië. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, reageerde onverschillig. ,,Ze staan de aanwezigheid van Al-Qaeda toe in hun land, en het kan zo zijn dat ze mensen, om wat voor een reden dan ook, naar andere landen hebben uitgewezen. Maar aan ons hebben ze niemand overhandigd.''