Het Parool stuurt aan op zelfstandig voortbestaan

De Amsterdamse krant Het Parool wil uit het krantenconcern PCM Uitgevers stappen, de uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant. De meerderheidsaandeelhouder in PCM, stichting Het Parool, staat ,,sympathiek'' tegenover het plan en wil de stadskrant een ,,bruidsschat'' meegeven in de vorm van een lening. Dit zegt secretaris T. Strengers van stichting Het Parool.

De hoofdredactie en de directeur van Het Parool hebben het plan gisteren gepresenteerd aan de raad van bestuur van PCM Uitgevers. Een woordvoerder van PCM zegt dat het plan nu wordt bestudeerd. Een oordeel over de losmaking van Het Parool uit het concern laat nog enkele weken op zich wachten.

Het Parool is al twee decennia in financieel opzicht een probleemkind. De krant maakt structureel verlies. Begin juli liet scheidend bestuursvoorzitter van PCM Uitgevers C. Smaling weten dat ,,forse maatregelen nodig zijn om de continuïteit [van de kranten] veilig te stellen''.

Behalve Het Parool maken ook de PCM-kranten Trouw en het Algemeen Dagblad verlies. Oorzaken zijn de sterk teruggelopen advertentiemarkt en de structurele daling van het aantal abonnees.

PCM eist nu van alle kranten in het concern dat ze volgend jaar winstgevend zijn of minimaal quitte draaien. Volgens de hoofdredacteur van Het Parool, Erik van Gruijthuijsen, betekent dat ,,sloop van de krant in zijn huidige opzet'', zo staat vandaag te lezen in Het Parool. ,,PCM moet saneren, maar ik weiger Het Parool op te offeren aan, naar ik hoop tijdelijke, economische omstandigheden.''

Volgens Strengers van stichting Het Parool blijft de stichting ,,hoe dan ook'' aandeelhouder in PCM, ondanks de bruidsschat die het de Amsterdamse krant wil meegeven. De stichting bezit ruim 57 procent van de aandelen in het uitgeversconcern en beschikt volgens Strengers over een beschikbaar vrij vermogen van circa 20 miljoen euro. ,,Aandeelhouder blijven in PCM Uitgevers komt overeen met onze doelstelling.'' De stichting zet zich in voor een pluriforme pers in Nederland.

Behalve de stichting Het Parool zouden volgens Strengers ook andere investeerders nodig zijn voor een zelfstandig bedrijf waarin dagblad Het Parool wordt ondergebracht. Volgens Strengers is nog niet duidelijk wie dat zouden moeten zijn. De Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL heeft een minderheidsbelang in Het Financieele Dagblad.