Helmondse Raad wil details over Brunssum

Burgemeester F. Jacobs of het college van Helmond moet de gemeenteraad van Helmond duidelijkheid en inzicht geven over de gang van zaken rond het coffeeshopbeleid in de gemeente Brunssum.

Daar dringt de Helmondse oppositiefractie Helmondse Belangen op aan in een brief aan burgemeester en wethouders. Jacobs was burgemeester van Brunssum voordat hij 1 juli burgemeester van Helmond werd. Hij is als burgemeester van Brunssum verwikkeld in de Brunssumse coffeeshopkwestie, die mogelijk in verband staat met een aantal aanslagen in Brunssum op auto's van politieagenten en van de vrouw van een wethouder.

Die betrokkenheid van Jacobs baart Helmondse Belangen zorgen, ook al twijfelt de partij niet aan de integriteit van de nieuwe burgemeester. ,,Wij wensen nog niet te oordelen over zijn betrokkenheid. Maar het roept bij ons geen prettige gevoelens op'', aldus Helmondse Belangen.

B en W van Brunssum zouden vorig jaar Olaf R. uit Landgraaf hebben toegezegd de zogeheten nul-optie (geen coffeeshops) na de verkiezingen van maart in de raad aan de orde te stellen. Ook zouden ze hebben beloofd het verbod op coffeeshops buiten de verkiezingsprogramma's te houden. R., die eerder deel uitmaakte van een drugsbende, wordt door de politie verdacht van een van de aanslagen.