Dresden veranderd in merenlandschap

Bergriviertjes in de buurt van Dresden zijn woest kolkende stromen geworden die bruggen, huizen en auto's meesleuren. In de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen zakt het water nog niet.

Tussen het befaamde museum de Dresdner Zwinger en het Schauspielhaus doemt een rubberboot op uit de duisternis. Aan boord bewoners van een door hoog water ingesloten bejaardencentrum. Leden van de vrijwillige brandweer uit Ludwigsdorf staan al 24 uur op de Postplatz in de regen om evacués uit ondergelopen wijken op te vangen. Elegant dragen ze de vrouwen over de laatste meters, waar de boot niet kan komen.

Een oudere dame valt uit tegen haar man, omdat hij in het donker natte voeten heeft gehaald. ,,Kijk, nu heb je natte sokken. Wie weet wanneer die weer droog zijn.'' Ze is op van de zenuwen, zegt ze. Een jonge vrouw van de Katastrophenschutz leidt de oudjes naar een bus. Afgelopen nacht sliepen ze in een school. Zo'n 17.000 inwoners van de hoofdstad van deelstaat Saksen zijn in de afgelopen dagen geëvacueerd – in heel Saksen hebben 30.000 mensen hun huizen inmiddels verlaten.

Met Beieren behoren Saksen en Saksen-Anhalt tot de zwaarst getroffen noodweergebieden in Duitsland. Bijna tweederde van Saksen is direct of indirect door hoog water getroffen. Water uit het Erzgebirge aan de grens met Tsjechië stort met geweld op de lager geleden gebieden in Duitsland. Bergriviertjes zijn woest kolkende stromen geworden die bruggen, huizen en auto's meesleuren. Hele dorpen zijn inmiddels onbewoond, landerijen ondergelopen.

Vanochtend werd begonnen met de voorbereiding voor een evacuatie van 40.000 mensen uit de stad Dessau – dat is ongeveer de helft van de bevolking. De stad bereidt zich voor op een acht meter hoge vloedgolf in de rivier de Mulde, die even ten noorden van Dessau in de Elbe uitmondt.

Tot vanmorgen eiste de vloed in Saksen drie doden en 95 gewonden. Negen mensen worden vermist. Nationale inzamelingsacties en honderden miljoenen van de overheid moeten straks de immense schade helpen vergoeden. Vanmiddag zal kanselier Schröder het ondergelopen land bezoeken. De noodtoestand blijft van kracht: er is nog meer water in aantocht.

Dresden is een merenlandschap. Grote kruisingen staan onder water, hele stadswijken zijn alleen nog maar per rubberboot bereikbaar. Het treinstation is volledig ondergelopen, de stroom is uitgeschakeld.

Bij de Zwinger sloeg een jong echtpaar gisteravond de evacuatie vanaf de fiets gade. Thuis staat de kelder onder water en omdat er geen elektriciteit is zijn ze aangewezen op eigen nieuwsgaring. Daarom dwalen ze door de donkere straten van het historische centrum.

In de Zwinger zijn gisteren hectoliters water gestroomd. Kostbare schilderijen en beelden werden 's middags in veiligheid gebracht. Het water in de Ostra-Allee staat zo hoog dat het gebouw veel lager lijkt dan normaal. Het gouden kroontje op de zwarte bol boven het Kronentor maakt een treurige indruk.

Even verderop ligt de beroemde Semperoper in het donker. De meeste bruine deuren in de halfronde barokgevel zijn gesloten, de zandzakken vierhoog opgetast. Uit twee deuren steken brandweerslangen, die onophoudelijk lichtbruin water de straat op spuwen. ,,De kelder staat volledig onder, de hele technische installatie van het gebouw is verloren, '' roept een man boven het gejank van een dieselaggregaat uit. De zaal en het podium zijn gespaard gebleven. [Vervolg DRESDEN: pagina 5]

DRESDEN

Bruin water tussen de flats

[Vervolg van pagina 1] Gisteravond zou het nieuwe seizoen in de Semperopera van start zijn gegaan met de voorstelling Illusionen – wie Schwanensee. Op een bordje staat: vandaag geen rondleidingen. Ook de Gemäldegalerie en het parlementsgebouw staan onder.

Op het plein voor de opera vullen tientallen vrijwilligers zandzakken. Rond half tien houdt de regen eindelijk op. Dat helpt, maar de situatie blijft kritiek. De Elbe heeft dan met meer dan zeven meter de hoogste stand sinds 1845 bereikt, ongeveer vier keer de normale stand. Men houdt rekening met nog één meter extra. De rivier raast met grof geweld langs de pijlers van de historische Augustus Brücke, de terrassenoever aan de voet van Dresdens barokke skyline is in het water verdwenen. De bruggen die Dresden Neustadt met de Altstadt verbinden zijn voor autoverkeer afgesloten, alleen de hulpdiensten razen de binnenstad in en uit. Zwaailichten, sirenes en het gezoem van helikopters in het donker onderstrepen het crisisgevoel.

Niet alleen de Elbe zorgt voor problemen. De veel kleinere Weisseritz heeft na een dambreuk de Altstadt vanaf de andere kant onder water gezet. Normaal loost het riviertje water uit het Erzgebirge 4 kilometer stroomafwaarts in alle rust op de Elbe, nu raast bergwater door de stad op zoek naar het laagste punt.

Het winkelcentrum in de Prager Strasse draagt er sporen van. Bij warenhuis Karstadt spuit het water onder de deur door naar buiten. In de boetiek Pepe Jeans zijn de schappen leeggehaald. De eigenaar heeft zich met een kaars en een fles wijn in zijn winkeltje opgesloten. Om de restanten van zijn broodwinning tegen vandalen te beschermen. Zijn voorraad ligt in de kelder, doorweekt. Tegen hoog water is hij niet verzekerd. Hij huilt. Het filiaal van de Kommerzbank aan de Külz-Ring is met fietsrekken provisorisch gebarricadeerd, de vestiging van de Sparkasse is even daarvoor overvallen. Even verderop verspert water de weg. Een bruin meer ligt roerloos tussen flats uit de DDR-dagen. Een meisje rolt haar broekspijpen op en laat zich temidden van het water fotograferen. In een hoek drijven rubberboten. Twee agenten schelden elkaar uit: ze weten niet waar de roeispanen zijn gebleven.