Criminaliteit

Jaap Blokker stelt dat het grote aantal roofovervallen in Nederland het gevolg is van de ,,complete asiel- en illegalenindustrie'' van de recente jaren (NRC Handelsblad, 6 augustus). De daders van roofovervallen zijn vaak van Antilliaanse, Marokkaanse of Oost-Europese afkomst, weten de medewerkers van de winkelketens. Dat kan, maar wat is het verband met het beleid betreffende asielzoekers en personen zonder verblijfspapieren?

Voor de zoveelste keer wekt hier iemand de suggestie dat het zoeken van asiel en het niet- hebben van verblijfspapieren gelijkstaat aan criminaliteit. Onzin. Wie criminaliteit wil bestrijden moet criminele netwerken oprollen, niet achter asielzoekers en personen zonder verblijfspapieren aan gaan zitten.

Dat werkt waarschijnlijk zelfs averechts, want dan blijven de criminele niet-asielzoekers en personen die wel geldige verblijfspapieren hebben buiten schot. Bovendien gaat het ten koste van de niet-criminele asielzoekers en personen zonder geldige verblijfspapieren.

Nederland is dom als het de criminaliteit laat woekeren, niet als het asiel verleent aan vluchtelingen, en verblijfspapieren verschaft aan immigranten.

    • Frans van Kampen