Controverse rond Reich-Ranicki

De rol van de bekende Duitse literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki in de Poolse geheime dienst is groter dan werd aangenomen. Dat meldde maandag de Duitse krant Die Welt, die delen uit geheime dossiers publiceerde. Reich-Ranicki zou zijn werk voor de dienst met hartstocht hebben uitgevoerd. In de dossiers worden zijn ijver en inzet geprezen.

Reich-Ranicki reageert in de krant dat zijn rol niet groter is geweest dan hij drie jaar geleden in zijn autobiografie heeft beschreven. Het werk voor de dienst noemde hij onbelangrijk en onnodig. Ook geeft hij aan de dossiers uit Die Welt niet te kennen. De joodse Reich-Ranicki overleefde de Tweede Wereldoorlog in het getto in Warschau. Volgens Die Welt werd hij in 1944 in het communistische Polen lid van de geheime dienst en bleef dat tot januari 1950. Hij voerde er tal van taken succesvol uit, zo blijkt volgens Die Welt uit het dossier. De 82-jarige criticus kwam dit jaar in het nieuws omdat hij figureerde in het omstreden boek Tod eines Kritikers van Martin Walser. Uitgeverij Suhrkamp bracht het werk toch uit, ondanks de antisemitische aantijgingen tegen Walser en na interne verhitte debatten. In de roman stond Marcel Reich-Ranicki model voor de hoofdpersoon.