`Bewakers drugskoeriers wel degelijk bedreigd'

Tijdelijk personeel dat door Justitie wordt ingezet voor de bewaking van bolletjesslikkers heeft wel degelijk te maken met bedreigende en agressieve situaties. De richtlijn dat deze tijdelijke arbeidskrachten nooit alleen mogen zijn met een of meer gedetineerden wordt regelmatig geschonden.

Dat blijkt uit een reportage van Nieuwe Revu. Een journaliste van dit weekblad heeft via Randstad Uitzendbureau een tijd gewerkt in de strafgevangenis voor bolletjesslikkers in Zeist. Ze kon daar als toezichthouder aan de slag na een driedaagse cursus en werd daar regelmatig geconfronteerd met agressieve gedetineerden. Op de vrouwenafdeling zaten gedetineerden met z'n tweeën 22 uur in een cel, bij de mannen kwam het voor dat ze met z'n zessen of achten opgesloten zaten. De journaliste moest bij gebrek aan gekwalificeerd personeel bemiddelend optreden in conflicten en kreeg een keer de opdracht een groep vrouwen te fouilleren, ook tussen de borsten en in het kruis. Agressie tegenover medegedetineerden en personeel is er eerder regel dan uitzondering, was haar ervaring.

Securicor, begin dit jaar door Justitie ingeschakeld voor bewaking in de speciale gevangenissen voor bolletjesslikkers, zegt zich ,,niet te herkennen'' in de ervaringen van de journaliste. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie geeft eenzelfde reactie. Vorige week liet directeur Van de Ven van Securicor nog weten dat hij geen enkel signaal had gekregen over gevoelens van onveiligheid onder zijn bewakingspersoneel. Inmiddels is op verzoek van FNV Bondgenoten de Arbeidsinspectie ingeschakeld voor onderzoek naar de arbeidsomstandigheden onder bewakingspersoneel.