Beide Korea's hervatten toenadering

Noord- en Zuid-Korea hebben gisteren besloten het proces van familiereünies en contacten op tal van andere gebieden te hervatten. Daarmee komt een einde aan maanden van bekoeling.

Noord- en Zuid-Koreaanse onderhandelaars kwamen tot een overeenkomst na een vertraging van zeven uur, naar verluidt door onenigheid over de hervatting van militair overleg. Uiteindelijk werd besloten dat daarmee ,,zo snel mogelijk'' een begin zal worden gemaakt. Voorts besloten beide partijen tot een nieuwe onderhandelingsronde op kabinetsniveau in oktober.

Het militair overleg, dat zeer gevoelig ligt in het noorden, handelt onder andere over het hervatten van een spoorwegverbinding tussen beide Korea's die door de zwaar beveiligde gedemilitariseerde grenszone loopt die het Koreaanse schiereiland in tweeën deelt.

Begin september zullen er ook besprekingen worden gehouden met het Rode Kruis en wordt naar de mogelijkheden gekeken van het opzetten van een permanente ontmoetingsplaats waar familieleden elkaar kunnen ontmoeten die sinds het einde van de Koreaanse oorlog (1950-1953) gescheiden van elkaar leven. Een nieuwe ronde van familiereünies heeft eind september plaats.

De overeenkomst tussen beide Korea's geldt als een belangrijke steun in de rug voor het Koreaanse toenaderingsproces. Dat begon twee jaar geleden met de historische ontmoeting in Pyongyang van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Maar aan nieuwe uitwisselingen kwam plotseling een einde na het aantreden van de Amerikaanse president George Bush. Die besloot de door zijn voorganger ingezette toenadering niet te vervolgen en bestempelde Noord-Korea begin dit jaar zelfs tot deel van een terroristische `As van het Kwaad'. Noord-Korea dreigde gisteren nog uit een kernverdrag uit 1994 met de Verenigde Staten te stappen wanneer Washington blijft aandringen op wapeninspecties. Een dreigement dat volgens Amerikaanse waarnemers vooral leek bedoeld om de onderhandelingen in Seoul te beïnvloeden.

Even buiten het hotel in Seoul waar gisteren de besprekingen plaats hadden, hielden boze Koreaanse oorlogsveteranen een luidruchtige demonstratie tegen het toenaderingsbeleid van Kim Dae-jung. Zij vinden het zogeheten `zonneschijnbeleid' van Kim te vergevingsgezind.