Zeiler in de industrie

,,Hij werkt net zo snel als hij zeilt'', zegt Carel van den Driest, zelf een verwoed roeier en rijder van de Elfstedentocht, over Sjoerd Vollebregt (47). Vollebregt volgt 1 september Aad Veenman op als nieuwe topman van technologieconcern Stork. Van den Driest, de huidige bestuursvoorzitter van tankopslagbedrijf Vopak, en Vollebregt kennen elkaar goed uit de tijd van tankopslagbedrijf Van Ommeren, waar Van den Driest als topman eindigde en Vollebregt in de periode 1991-1997 zijn finest hour als manager beleefde bij Intexo, een divisie van Van Ommeren, die is gespecialiseerd in luchtvracht en logistiek op de weg. Onder leiding van Vollebregt groeide Intexo van een bedrijf met 600 tot 2.500 medewerkers met een omzet van 400 miljoen gulden en een nettowinst van 7 miljoen. Bij de verkoop van Intexo door Van Ommeren aan het eveneens in luchtvracht gespecialiseerde bedrijf Ocean Group, kwam Vollebregt terecht in het internationale overnamecircuit. Daarbij werd een deel van het management, onder wie Vollebregt, in staat gesteld financieel mee te profiteren van de opbrengst van de deal. Als commissaris haalde Van den Driest Vollebregt recent nog binnen bij de Burger Groep (scheepsagenturen) om dat bedrijf om te vormen. ,,Ook dat heeft hij knap gedaan'', zegt de huidige topman van Vopak.

Zijn vooruitgesnelde faam als turnaround manager heeft volgens een woordvoerder van Stork een belangrijke rol gespeeld bij Vollebregts benoeming tot topman van Stork. Dat werd noodzakelijk, omdat vanochtend bekend werd dat zijn voorganger Veenman is benoemd tot nieuwe president-directeur van Nederlandse Spoorwegen.

Stork, dat de afgelopen jaren van financieel incident naar financieel incident sukkelde, weer op de kaart zetten is een van de voornaamste opgaven voor Vollebregt, die na zijn HBS-B opleiding twee jaar elektrotechniek volgde aan de TU Delft en daarna negen jaar economie studeerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, voordat hij in 1983 bij Van Ommeren in dienst trad.

Dat zijn studie economie zo veel tijd in beslag nam, had ongetwijfeld te maken met zijn sportbesognes. Met zijn tweelingbroer Erik Vollebregt behoorde Sjoerd tot de talentvolste zeilers van Nederland. In de FD-klasse nam het duo in 1976 en 1980 twee keer deel aan de Olympische Spelen. ,,Dat zij nooit een medaille hebben gewonnen, komt omdat zij op het moment suprême vaak ruzie met elkaar kregen'', zegt Henri van der Aat, voormalig bondscoach van de zeilploeg en voormalig sparringpartner van het duo. Wel werden Sjoerd en Erik wereldkampioen in de 470-klasse.

Het zakendoen zat de Vollebregts al vroeg in het bloed. Vader Vollebregt had een bedrijf in navigatie-apparatuur, dat uiteindelijk werd verkocht, omdat de zoons een andere weg insloegen. ,,Bij de Burger Groep gaat hij eigenlijk te snel weg'', zegt Van den Driest over Sjoerd Vollebregt. ,,Maar ik begrijp het best. Dit is natuurlijk een prachtige promotie voor hem.''

    • Marc Serné