Zandzakken vullen in Praag

In de Tsjechische hoofdstad Praag hebben de autoriteiten de evacuatie van 40.000 mensen gelast: de Moldau (Vltava) zal een deel van de stad overstromen. In Praag, in delen van Bohemen en in de westelijke steden Plzeň en Karlovy Vary is de noodtoestand uitgeroepen. De afgelopen dagen zijn bij overstromingen zeven mensen omgekomen.

De Moldau bereikt vandaag in Praag de hoogste stand sinds de watersnood van 1890, reden waarom de inwoners van in totaal 490 straten zich in veiligheid moeten stellen. Winkeliers in Malá Strana, een van de historische oude centra van Praag, hebben de hele nacht doorgewerkt om hun spullen in veiligheid te brengen en soldaten hebben met vrijwilligers de hele nacht zandzakken gevuld. Burgemeester Igor Nemec riep mensen op niet naar Praag te komen omdat de stad ,,een val'' kan blijken te zijn. Niet alleen Malá Strana loopt gevaar, ook Josefov op de oostelijke Moldau-oever en de wijk Karlin kunnen onderlopen.

Volgens Nemec zullen de te evacueren inwoners van de stad rekening moeten houden met een afwezigheid van vier dagen. Vierhonderd soldaten moeten zorgen dat in het ontruimde deel van de stad niet wordt geplunderd. De beroemde Karelsbrug – de op een na oudste stenen burg van Europa, gebouwd door keizer Karel IV in de veertiende eeuw – is gesloten voor het publiek om hijskranen in staat te stellen boomstammen en ander drijvend afval dat onder de brug is vastgelopen, te verwijderen.

In het zuiden van Praag zijn al wijken onder water komen te staan. Een ziekenhuis in het centrum van Praag is gisteravond ontruimd. Burgemeester Nemec heeft psychologen opgeroepen hulp te verlenen aan de geëvacueerde zieken. De dierentuin van Praag is begonnen met het wegbrengen van dieren uit laaggelegen kooien. De Nationale Bibliotheek, op de oostelijke Moldau-oever, is gesloten.

Malá Strana (Kleine Stad) werd vanaf 1257 op de westelijke oever van de Moldau gebouwd, aan de voet van de Praagse Burcht. De Boheemse koning Ottokar noemde de wijk `Nieuwe Stad'. Een eeuw later bouwde keizer Karel IV – koning van Bohemen en keizer van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie – een `Nieuwe Stad' aan de overkant van de rivier en werd voor de `oude' Nieuwe Stad de naam Malá Strana gebruikt – Kleine (ook wel: Mindere) Stad. In de Hussietenoorlogen werd Malá Strana verwoest. In de tweede helft van de zestiende eeuw kreeg dit deel van Praag de (Renaissance- en Barok-)aanblik die het nu heeft. In de paleizen van Malá Strana zijn veel ambassades gevestigd, waaronder de Nederlandse.