Wolters schiet omhoog op beurs

De Amsterdamse beurs liet een divers beeld zien vanmorgen. Er waren enkele uitschieters, maar over het algemeen bleef het rustig op het Damrak waar veel handelaren aan de zijlijn stonden in afwachting van een rentebeslissing in de Verenigde Staten. De beursgraadmeter AEX stond rond het middaguur op een verlies van 0,7 procent op 349,73 punten.

De handel op Beursplein 5 lag enige tijd stil door technische problemen. Rond 11 uur stopte de handel noodgedwongen voor alweer de zesde keer dit jaar. De storing duurde anderhalf uur.

Wolters Kluwer was vanmorgen de grote uitschieter in positieve zin. De uitgever schoot 14,8 procent omhoog naar 16 euro dankzij kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht.

Branchgenoot VNU, die later deze week resultaten bekend zal maken, profiteerde en steeg 3,2 procent naar 18,83 euro.

De uitschieter in negatieve zin was opnieuw Getronics. Het IT-bedrijf verloor gisteren al 17 procent van zijn waarde en stond rond het middaguur op een verlies van 15,9 procent waardoor het aandeel nog slechts 74 cent waard was. Beleggers schijnen weinig hoopvol te zijn over de cijfers die Getronics deze week bekend zal maken.

Veel beleggers bleven afzijdig vandaag. Zij wachten tot de Amerikaanse centrale bank, de Fed, een besluit neemt over de rente. Deze beslissing wordt later vandaag verwacht. Er wordt ook gewacht op de cijfers over de verkopen van consumentengoederen in de VS in juli. Deze kunnen een indicatie geven over economisch herstel.

Op andere Europese beurzen was het rustiger dan in Amsterdam. De beleggers in Europa zijn niet erg actief aan de vooravond van een nieuw rentebesluit in de Verenigde Staten. In Londen stond de FTSE 0,6 procent lager op 4.195 punten, de DAX in Frankfurt stond 1,4 lager op 3.596 punten en in Parijs daalde de CAC met 0,8 procent naar 3.336 punten.

De aanvraag voor uitstel van betaling door US Airways zorgde gisteren voor een bedrukte stemming in New York. De Dow-Jonesindex daalde 0,7 procent op 8.688 punten. De index van de technologiebeurs Nasdaq eindigde vrijwel onveranderd op 1.306 punten. In Tokio daalde de effectenbeurs met 0,6 procent waardoor de Nikkei-index sloot op 9.688 punten. Ook hier stonden beleggers aan de zijlijn, in afwachting van de mogelijke renteverlaging in de VS.