Watersnood dwingt Praag tot evacuatie van centrum

In de oude binnenstad van Praag hebben vanmorgen duizenden mensen hun huizen moeten verlaten als gevolg van de ergste overstromingen sinds 1890. Op last van de autoriteiten moeten winkels en woningen in 490 straten in de Tsjechische hoofdstad worden ontruimd.

Aanhoudend noodweer blijft grote delen van midden-Europa teisteren. Daardoor kampen niet alleen tientallen dorpen in het stroomgebied van Donau, Moldau en Elbe met overstromingen, maar zijn ook delen van de historische binnensteden van Praag, Passau en Dresden onder water komen te staan. Op talrijke plaatsen is door regionale autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen.

Het aantal mensen dat als gevolg van de uitzonderlijk hoge waterstanden door de aanhoudende neerslag om het leven is gekomen in Tsjechië (1), Oostenrijk (4) en Duitsland (5) is opgelopen tot tien. De materiële schade is enorm. Weerkundigen verwachten vandaag opnieuw veel regen in Centraal-Europa.

Vanochtend was de situatie ook uiterst kritiek in de Oost-Duitse stad Dresden, de hoofdstad van de deelstaat Saksen, waar de Elbe buiten haar oevers is getreden. De wijk Friedrichstadt werd geëvacueerd, nadat in de loop van de nacht de Weisseritz eveneens overstroomde. De wijk staat onder water.

Eveneens penibel is de situatie in Passau, op de grens van Beieren en Tsjechië, waar de Donau samenkomt met twee andere rivieren, de Inn en de Ilz. Het crisiscentrum in de stad verwachtte dat de Donau er vanmiddag een peil van 10,70 meter zou bereiken, de hoogste stand sinds honderd jaar. Om 8.00 uur vanochtend werd met 10,40 meter al het record van 1954 gebroken.

Het Oostenrijkse Salzburg (aan de Salzbach) is tot rampgebied verklaard. De situatie is daar de afgelopen nacht verbeterd nadat het peil in de Salzbach was gezakt. Zeker duizend gebouwen hebben onder water gestaan. Het zal volgens de brandweer maanden duren voor alle spoorwegen, bruggen en viaducten zijn gerepareerd.

Ook het centrum van het Oostenrijkse stadje Ybbs (aan de Donau) is volledig ondergelopen. ,,De stad zinkt in de Donau'', aldus burgemeester Anton Sirlinger tegen persbureau DPA.

Op talrijke plaatsen in het hart van Europa zijn hulpverleners en militairen ingezet in de strijd tegen het hoge water. Enkele tientallen dorpen zijn geïsoleerd geraakt. [Vervolg WATERSNOOD: pagina 5]

WATERSNOOD

Elk regenrecord sneuvelt

[Vervolg van pagina 1] Duizenden bewoners van dorpen en steden langs rivieren in het stroomgebied van de Donau, Moldau en Elbe hebben hun huizen moeten verlaten. Talloze lokale en enkele doorgaande verbindingen in Oostenrijk en Duitsland is het weg- en treinverkeer gestremd. In Oostenrijk is scheepvaartverkeer over de Donau verboden.

In Opper- en Neder-Oostenrijk is de situatie het afgelopen etmaal verder verslechterd. Er is vrijwel geen district meer zonder aanzienlijke wateroverlast en aan de lopende band worden regenrecords gebroken. Zo viel in Amstetten, ten oosten van Linz aan de Donau, in twee dagen 173 millimeter neerslag. Het oude record dateerde met 120 millimeter van 5 en 6 juni 1965.

In de rivieren de Kamp en de Thaya in Neder-Oostenrijk zijn op verschillende plaatsen stuwdammen overstroomd. In Grein bij Linz is het peil in de Donau gestegen tot 13 meter, tweemaal zo veel als normaal. In het naburige Steyr zijn 1.500 mensen geëvacueerd, van wie ongeveer 100 per helikopter. Een brandweerman sprak voor de Oostenrijkse televisie van ,,de ergste catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog''.

De Oostenrijkse bondskanselier Wolfgang Schüssel zegde gisteravond steun toe aan de mensen die door het hoge water have en goed hebben verloren. Hij zei dat het kabinet zich morgen buigt over een heel pakket aan hulpmaatregelen ter compensatie van waterschade.

In het zuiden van Beieren, in Thüringen en Saksen veroorzaakte onophoudelijke neerslag talloze overstromingen. Grote delen van de stad Dresden vertonen gelijkenis met een merenlandschap; sinds vanochtend is er de noodtoestand van kracht. Op een aantal scholen werd regenvrij gegeven.

In grote delen van Saksen werd de water- en stroomvoorziening onderbroken, ook ging het telefoonnet op een aantal plaatsen plat. In een aantal gebieden is de noodtoestand van kracht en de autoriteiten hebben om bijstand van andere deelstaten gevraagd. De reddingswerkers hebben een tekort aan materieel, onder andere duikuitrustingen en boten.

In het district Weisseritz bij Dresden zaten vanochtend 15 mensen vast in hun woningen nadat een dambreuk hen van de buitenwereld had geïsoleerd. Langs de Mulde werden diverse dorpen en stadjes geëvacueerd. In Passau op de grens van Beieren en Tsjechië werden speciale loopbruggen, die met het oog op hoogwater waren aangelegd, gisteravond weer afgebroken omdat het water hoger zou komen dan was aangenomen.

De Duitse meteorologische dienst gaat ervan uit dat het met name in het oosten zeker nog tot vanavond zal regenen voordat opklaringen vanuit het zuidwesten de overhand krijgen. Voor de tweede helft van de week wordt droog zomerweer verwacht.