VS wil actie tegen Filippijnse CCP

De Verenigde Staten willen dat Nederland de tegoeden van de Communistische Partij van de Filippijnen (CPP), die al jarenlang ook vanuit Nederland actief is, gaat bevriezen.

Dat bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse ambassade gisteren tegenover het Franse persbureau AFP. Het ministerie van Buitenlandse zaken in Den Haag heeft wel de aankondiging van een dergelijk verzoek ontvangen, aldus een woordvoerder, maar is nog niet op de hoogte van het precieze maatregelen die Washington van de Nederlandse regering verlangt.

De VS hebben de Filippijnse organisatie, evenals de gewapende tak, het Nieuwe Volksleger (NPA), op de lijst van terroristische organisaties geplaatst. Nederland heeft geen eigen lijst, maar volgt de afspraken die hierover maandelijkse in de Europese Unie (EU) worden gemaakt. De CPP en de NPA komen niet op de Europese lijst van terroristische organisaties voor. Zo gauw duidelijk is wat de VS precies van Nederland eisen, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, beslist Den Haag of ze hiermee instemt. Daarna volgt overleg met de EU-partners.

In Nederland wonen zo'n dertig Filippijnse ballingen die naar verluidt topposities innemen in de CPP en de NPA. Een van hen is José Maria Sison, de oprichter in 1968 van de maoïstisch geïnspireerde CPP. Sison – zoon van een vermogende en invloedrijke familie van grootgrondbezitters – zat negen jaar in een Filippijnse gevangenis en leeft sinds 1988 in ballingschap in Nederland. In 1991 vroeg hij hier samen met zijn vrouw en zoon vergeefs asiel aan. De Raad van State onderstreepte dat de Sison niet terugkonden maar Justitie bleef weigeren ze een verblijfsvergunning te geven. Sison opereert vanuit Utrecht als `politiek consultant' van het Nationale Democratische Front (NFP), waarvan de CPP en de gewapende NPA de belangrijkste vertegenwoordigers zijn.

De CPP/NPA wordt verantwoordelijk gehouden voor het inzamelen van tientallen miljoenen dollars door afpersing van bedrijven op de Filippijnen, maar ook door giften van solidaire bewegingen uit Europa. De NPA telt naar schatting 11.000 activisten.