Voorbeeld voor ABN

Toen topman Martin Taylor van de Britse bank Barclays de aandelenhandel overdeed aan zakenbank CSFB, werd hij ronduit bekritiseerd wegens het in tweeën hakken van de zakenbankactiviteiten. Maar achteraf gezien bleek hij over een vooruitziende blik te beschikken. Barclays Capital, de obligatiehandel die overbleef, is het voortreffelijk blijven doen. Je rilt als je bedenkt wat er zou zijn gebeurd als de ondermaatse aandelendivisie was blijven parasiteren op de obligatiehandel.

Misschien is het tijd dat de andere leden van het tweede echelon zakenbanken dit voorbeeld volgen. De ouderwetse handelsbanken stortten zich in de jaren '80 en '90 halsoverkop in de zakenbankactiviteiten, omdat zij meenden alleen op die manier hun beste zakelijke klanten te kunnen behouden. Maar vaak zijn ze er niet in geslaagd op de aandelenmarkt een rol van betekenis te spelen. En dat was al zo vóór de inzinking van afgelopen jaar.

De radicale oplossing zou zijn de aandelenhandel vaarwel te zeggen, maar actief te blijven op de obligatiemarkt. Die markt vertoont tenslotte ook de meeste samenhang met de normale leenactiviteiten van een bank.

Er zijn zeker kandidaten die voor een dergelijke oplossing in aanmerking komen. Eén ervan, ABN Amro, heeft vorige week al een flinke stap in die richting gezet door 500 werknemers in de aandelenhandel te ontslaan en zich, met uitzondering van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen, op obligaties te concentreren.

Twee Duitse banken – Commerzbank en Dresdner Kleinwort Wasserstein (DKW) – zouden ook goede kandidaten zijn. Vooral Commerzbank heeft op de aandelenmarkt weinig potten kunnen breken. Als de bank zich tot de obligatiemarkt beperkt, is ze van de verliezen af zonder daar veel voor te moeten inleveren. Bij DKW liggen de zaken genuanceerder. De divisies voor aandelen, fusies en overnames doen het niet slecht. Het probleem is dat moederconcern Allianz, een verzekeraar, weinig belangstelling toont voor zakenbankactiviteiten. Als de divisie in reactie op de dalende omzet weer moet bezuinigen, kan dat nare gevolgen hebben voor haar marktpositie. De minst slechte optie zou het afstoten van de divisies zijn, wellicht aan Deutsche Bank, dat twee jaar geleden vruchteloze fusieonderhandelingen met Dresdner voerde.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.