Veenman vertrekt als topman bij Stork

Bestuursvoorzitter A. Veenman stapt per 1 september op als topman bij Stork. Hij nam ontslag na een verschil van mening met de commissarissen van het bedrijf over het te voeren beleid. Tevens werd vanochtend bekend dat Veenman 1 november president-directeur wordt bij de Nederlandse Spoorwegen.

Veenman stond de afgelopen jaren bloot aan zware kritiek bij Stork, een technisch concern met 19.000 medewerkers en een rijke industriële historie van 175 jaar dat onder zijn leiding steeds verder weggleed. Stork maakte de afgelopen jaren talloze reorganisaties door. Vorig jaar maakte het bedrijf een verlies van 8 miljoen euro op een omzet van 2,2 miljard.

Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering kreeg Veenman veel kritiek van onder meer de Vereniging Effectenbezitters (VEB). Die legde een duidelijk verband tussen het aantreden van Veenman in 1998 en de aanzienlijke waardevermindering van het Stork-aandeel.

Andere dieptepunten bij Stork die zich onder het beleid van Veenman voltrokken, waren een mislukte fusiepoging met Internatio-Müller in 2002, die onder druk van grote beleggers stuk liep, en de val van het aandeel Stork uit de Midkap-index op de Amsterdamse effectenbeurs.

De kritiek van aandeelhouders en commissarissen nam geleidelijk toe. Veenman werd verweten de lange-termijndoelen te hebben losgelaten en een ondoorzichtig beleid te voeren. De financiële wereld leverde kritiek weinig synergie te kunnen ontdekken in de activiteiten die Stork ontplooit. Stork is wereldmarktleider in machines voor pluimveeverwerking (kippenslachterijen) en textieldruk, maakt onderdelen voor vliegtuigen (ondermeer voor Airbus en Boeing) en verricht onderhoud in de luchtvaart (voor de nog 1.200 vliegende Fokker-toestellen) en heeft een divisie technische dienstverlening. Onder Veenman sleepte Stork ook het contract voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) in de wacht. Stork werkt mee aan de ontwikkeling van de jager en levert bij de ontwikkeling en bouw van het Amerikaanse toestel twee gloednieuwe technologieën.

Stork kondigde in 2000 al aan alle bedrijfsonderdelen te verkopen die geen potentie hebben het tot marktleider te schoppen. Zo ging ook de ingenieursdivisie die hoogwaardige technologie leverde aan de olie- en gasindustrie van Stork, waaraan Veenman een tijdje persoonlijk leiding gaf, de deur uit. Het Amerikaanse ingenieursbureau Jacobson nam de zaak over, maar Stork moest daarvoor een fikse premie betalen.

Er ontstond tussen Veenman en zijn commissarissen een steeds grotere verwijdering, ondanks het feit dat zijn vertrek bijna naadloos wordt opgevangen door zijn overstap naar de NS. ,,Dat is allemaal erg snel in zijn werk gegaan maar niettemin een mooie bijkomstigheid'', stelde een woordvoeder van Stork vanochtend. Op de beurs steeg het aandeel Stork met 53 eurocent naar 8,53 euro.