Veenman van Stork nieuwe topman NS

Topman Aad Veenman van technologieconcern Stork wordt de nieuwe president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Hij volgt interim-directeur Karel Noordzij op.

Dat heeft NS vanochtend bekendgemaakt. Veenman vertrekt bij Stork wegens een `verschil van inzicht' over het bedrijfsbeleid. Hij ontkent dat sprake was van ruzie. Eind juni werd hij benaderd voor de nieuwe functie en 1 november treedt hij in dienst bij NS.

Veenman realiseert zich dat zijn nieuwe baan een ,,stevige klus'' wordt, zei hij vanmiddag op een persconferentie in Utrecht. Hij verklaarde dat hij weinig ervaring heeft met transport en dat hij vrijwel nooit reist met openbaar vervoer. Veenman gooit het roer bij NS niet om. ,,Ik onderschrijf de doelstellingen van mijn voorgangers. Ik wil de ingeslagen herstelkoers doorzetten.'' Hij erkent dat er ,,veel moest verbeteren bij NS''.

Veenmans enige ervaring met treinen is dat hij in 1968 treinen heeft ontworpen voor de Schweizerische Industrie-Gesellschaft (SIG). President-commissaris W. Meijer van NS is verheugd over de benoeming: ,,Wij zien in Veenman iemand die over ruime ervaring beschikt in het besturen van een complexe onderneming, ook in roerige tijden.''

Veenman (55) werkte zestien jaar voor Stork, een bedrijf dat onder meer bekend is omdat het naast Philips de meeste orders krijgt nu de Nederlandse overheid heeft besloten deel te nemen aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF).

Veenman kreeg de laatste jaren kritiek van aandeelhouders op zijn bedrijfsbeleid bij Stork. De klacht was dat hij een ondoorzichtig beleid voerde. Dat ging ten koste van de koers van het aandeel Stork.

stork: pagina 11