`Uitwedstrijden zonder eigen fans'

Voorzitter Harry van Raaij van PSV is woedend op de directeur betaald voetbal van de KNVB, Henk Kesler. Die heeft volgens hem `grenzen overschreden' en `aperte onjuistheden' verspreid .

Vanuit zijn auto klinkt het lispelende stemgeluid van Harry van Raaij vanmorgen bozer dan ooit. De voorzitter van PSV is woedend over de ,,achterbakse houding'' van de KNVB-directeur Henk Kesler. Beide heren zaten bijna vier jaar in hetzelfde sectiebestuur, maar van een collegiale sfeer is al lang geen sprake meer. Van Raaij is ,,geweldig verbolgen'' over de woorden en de maatregelen die Kesler gisteren op een persconferentie in Zeist heeft gekozen en genomen tegen PSV.

Volgens Kesler heeft u de dreigementen van de PSV-supporters niet serieus genomen en de problemen over u zelf afgeroepen?

Van Raaij: ,,Als de baas van de KNVB zulke aperte onjuistheden verkondigt, heb ik alle reden zo fel te reageren. Hij heeft mij op een schandalige manier veroordeeld. Hij heeft grenzen overschreden. Mijn integriteit is aangetast. Meneer Kesler moet eerst nagaan of alle indianenverhalen kloppen, voordat hij zo flink doet en onze premie inhoudt. Ik voel me zwaar in de rug aangevallen.''

Toch heeft u overleg gevoerd met de actievoerders op de Herdgang. U zou zelfs begrip hebben getoond. Heeft u daar geen spijt van?

,,Ik heb ongetwijfeld met een paar verkeerde elementen gesproken, maar voor honderd procent in overleg met de politie. Of sommigen een stadionverbod hebben, durf ik niet te zeggen. Maar het is een grove leugen dat ik met de actievoerders onder één hoedje heb gespeeld. Kesler gooit mij op een hoop met zogenaamde hooligans, dat is nog al wat. Alsof ik dat hek zou hebben geblokkeerd. Wij waren ook niet op de hoogte van de actie, zoals hij suggereert. Ik had alleen begrip voor de problematiek van de supporters, die verplicht met de trein moesten reizen. PSV werd weer eens benadeeld.''

Welke stappen gaat u ondernemen tegen de KNVB?

,,Ik ga me vandaag verder beraden. Eerst ga ik alle waarheden en onwaarheden uitzoeken. Ik sluit juridische stappen zeker niet uit. Ik zal alle middelen aangrijpen om het onrecht ongedaan te maken.''

U heeft in het verleden toch zo goed samengewerkt met Kesler. Vanwaar die onderlinge wrevel?

,,Ik heb hem al die tijd door dik en dun gesteund. We hadden de afspraak dat we elkaar niet via de media zouden bestoken. Nu hij deze afspraak heeft geschonden, kan ik de vuile was ook wel buitenhangen. Ik kan u vertellen dat ik na de bekerfinale, waarin FC Utrecht vlak voor tijd werd bestolen tegen Ajax dat een geheide buitenspelgoal maakte, heb voorgesteld om niet PSV (de nummer twee van de competitie, red.) maar FC Utrecht om de Johan Cruijff Schaal te laten spelen. Kesler vond het geen slecht idee voor één keer van de regel af te wijken. Hij zou er over nadenken. Toen het werd afgeblazen, heeft hij me op het hart gedrukt hierover niet in de openbaarheid te treden. Bij deze ligt het dus op straat.''

Het supportersgeweld is weer in alle hevigheid losgebarsten. Heeft u nog een remedie tegen het kwaad?

,,Ik weet zo langzamerhand dat de KNVB goed in brieven schrijven is, maar ik weet ook dat ze daar in Zeist niks kunnen oplossen. Alle verzinsels met goldcards hebben niet geholpen. Stadionverboden werken ook niet. Dus moeten de raddraaiers strafrechtelijk worden vervolgd. We kunnen absoluut niet anders. In Engeland blijkt die methode aardig te werken.''

Zou het ter voorkoming van supportersgeweld niet raadzaam zijn alle bezoekende fans te weren, zoals in Amerika om andere, praktische redenen al gebeurt?

,,Ik begin ook in die richting te denken. Ik zou er niet rouwig om zijn. Zo krijgt iedereen zijn eigen pleziertje. Laten we het maar een jaartje proberen en de zaak dan evalueren. Ik spreek dan wel over de Nederlandse competitie, want bij buitenlandse wedstrijden is de onderlinge haat, jaloezie en onverdraagzaamheid minder groot. Hier wordt de boel opgestookt via internet. Met buitenlandse clubs hebben we die problemen niet.''

PSV-trainer Guus Hiddink heeft aangifte van bedreiging gedaan bij de politie. Bent u niet bang dat hij de handdoek in de ring zal gooien?

,,Nee, omdat Guus niet het type is dat voor nare zaken wegloopt. Als hij de handdoek in de ring gooit, speelt hij de zogenaamde supporters in de kaart. Dan hebben zij vrij spel om zulke misdadige, absoluut verwerpelijke dreigementen te blijven uiten.''