Stof in Brunssum niet neergedaald

Nadat in mei de auto van een Brunssumse wethouder werd opgeblazen, gooien nu de wethouders en de oud-burgemeester er met modder naar elkaar.

Brunssum leek de laatste jaren zijn reputatie als bestuurlijke rampgemeente te hebben afgeschud. In raadsvergaderingen werd niet meer geschreeuwd, er werden geen omkoopschandalen gemeld, en er hoefden geen raadsleden uit de raadszaal te worden verwijderd. Maar de laatste tijd lijkt alles weer business as usual. Moddergooien in de pers, een college dat zich weinig aantrekt van de gemeenteraad en totale onduidelijkheid over het gevoeligste onderwerp dat de gemeente kent: het coffeeshopbeleid.

De laatste episode in deze treurige soap is de openlijke oorlog die is ontstaan tussen oud-burgemeester F. Jacobs, nu burgemeester in Helmond, en zijn voormalige wethouders.

De controverse betreft vermeende afspraken met een man die een coffeeshop wilde openen in de gemeente. Een maand na de aanslag op de auto van wethouder Steiner in mei, die direct in verband werd gebracht met het drugsbeleid van Brunssum, kwam het college van B en W met een verklaring. Daarin stond dat er in oktober 2001 een gesprek zou zijn geweest tussen het voltallige college van B en W en een zekere Olaf R.

Deze man wilde een coffeeshop openen in Brunssum en wilde van het college de daarvoor vereiste vergunning krijgen. Het college zou met de man hebben afgesproken dat er voorlopig niet over het onderwerp zou worden gesproken. Na de gemeenteraadsverkiezingen zou het college een voorstel doen aan de gemeenteraad om het coffeeshopbeleid te `heroverwegen'. In dat voorstel gaf het college enkele argumenten voor de vestiging van één coffeeshop in Brunssum. De vermeende afspraken met R. liggen erg gevoelig. De man wordt inmiddels verdacht van de granaataanslag op wethouder Steiner en bedreiging van de oud-burgemeester en verschillende wethouders. Hij was het ook die vorige week drie wethouders beschuldigde van het eisen van steekpenningen.

Maar in een reactie op die beschuldiging, afgelopen vrijdag, ontkenden de wethouders plotseling het bestaan van de geheime afspraak. Er was wel een onderhoud geweest met R., maar hij zou ondubbelzinnig te horen hebben gekregen dat er aan de `nul-optie' niet getornd werd. Als er een afspraak met R. zou zijn gemaakt, dan was dat volgens hen een solo-actie van burgemeester Jacobs geweest. Die ontkende dat fel. ,,Ik ben er toch zeker zelf bij geweest'', verklaarde hij deze week. ,,Maar tegen leugens kan ik mij niet verweren.''

De wethouders ontkenden voorts de verklaring, nochtans uitgegeven namens het gehele college, ooit te hebben gezien. Iets wat door de gemeentesecretaris wordt ontkend: hij zou de verklaring zelf in de postvakjes hebben gelegd. Daarnaast was de verklaring al via de pers bekend geworden.

Jacobs zegt de afgelopen periode verschillende malen contact te hebben gezocht met zijn voormalige wethouders, maar geen van hen heeft volgens hem ooit gereageerd. Nu heeft hij geen behoefte meer aan contact, en hij laat vanuit Helmond weten niets meer over de affaire te willen zeggen.

Het OM in Maastricht gaat de beschuldiging van corruptie niet onderzoeken. Volgens een woordvoerder zijn er geen ,,serieuze aanwijzingen'' dat de wethouders steekpenningen eisten. Ondertussen zoekt de gemeente nog een opvolger voor oud-burgemeester Jacobs.

    • Arnoud Veilbrief