Steun voor `staat van beroering' Colombia

In Colombia is met instemming gereageerd op het uitroepen van de noodtoestand door president Álvaro Uribe, gisteren. De zogenoemde `staat van binnenlandse beroering' maakt het onder meer mogelijk voor de president om per decreet te regeren.

Regeringsfunctionarissen noemden de maatregel gisteren ,,noodzakelijk'' en ,,onontkoombaar'' na een week met meerdere aanslagen door de linkse rebellenbeweging FARC, die het leven kostten aan zeker 115 mensen. ,,Dit is precies de situatie die we in gedachten hadden toen we [in 1991] onze grondwet aanpasten'', aldus senator Carlos Gaviria, voormalig voorzitter van het constitutionele hof.

Zakenlieden hebben eveneens hun steun betuigd aan het uitroepen van de noodtoestand, die onder meer de introductie van een noodbelasting inhoudt. De verhoging van de belasting met 1,2 procent geldt alleen voor mensen met een bezit van meer dan 60.000 dollar, naar schatting één procent van de bevolking. De regering-Uribe hoopt met het extra geld, 788 miljoen dollar, het leger en de politie te kunnen uitbreiden.

Onder de noodtoestand kan de regering bepaalde burgerrechten beperken, verdachten arresteren zonder aanhoudingsbevel en de pers reguleren. Minister van Binnenlandse Zaken Fernando Londoño maakte gisteren echter duidelijk dat de `staat van binnenlandse beroering' nog geen `staat van belegering' is, waaronder de regering ook vrijheid van beweging kan beperken.

In de Colombiaanse pers werd gisteren wel gespeculeerd of de regering een avondklok zou gaan instellen in gebieden waar rebellen van de FARC zich ophouden. Eveneens wordt verwacht dat er in die gebieden een reisverbod zal gaan gelden, en dat het gebruik van mobiele telefoons wordt verboden. Een reeks granaten, die vorige week woensdag tijdens de inauguratie van president Uribe afgingen, werden waarschijnlijk ontstoken via een mobiele telefoon.

Minister Londoño kondigde aan dat verdere details binnen twee weken zullen worden bekendgemaakt. De noodtoestand duurt officieel negentig dagen. De president kan deze periode nog tweemaal verlengen.

Waarnemers zien in het uitroepen van de `staat van binnenlandse beroering' een signaal dat de regering-Uribe haar verkiezingsbelofte gewelddadige groeperingen als de FARC wil aanpakken, serieus neemt en kiest voor oorlog met de rebellen.

Mensenrechtenorganisaties hebben hun bezorgdheid uitgesproken. In het verleden hebben dit soort maatregelen in Latijns-Amerika geleid tot schendingen van de mensenrechten. ,,Het geeft meer macht en autoriteit aan het leger en de politie, en er is in Colombia ervaring met het gebrek aan verantwoordelijkheid en misbruik door juist deze autoriteiten'', aldus een woordvoerder van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De noodtoestand werd in de afgelopen tien jaar zesmaal eerder uitgeroepen.