Plan voor aanslag op paus in 1997

De Poolse regering heeft in 1997 kort voordat paus Johannes Paulus II naar Polen zou komen, lucht gekregen van een moordaanslag die op de paus zou worden gepleegd.

Dat heeft gisteren de Poolse premier Leszek Miller gezegd. Hij was in 1997 minister van Binnenlandse Zaken en chef van de Poolse politie. Miller zei op de Poolse radio dat een van de rapporten die de Poolse veiligheidsdienst indertijd kreeg melding maakte van een plan waarin sprake was van ,,een voormalige huurling uit Bosnië, een scherpschutter, die was ingehuurd om de paus te vermoorden''.

Alle informatie werd volgens Miller doorgespeeld naar veiligheidsfunctionarissen van het Vaticaan. De paus bezocht Polen in mei en juni 1997; het bezoek duurde elf dagen.

Poolse veiligheidsfunctionarissen hebben gisteren de uitlatingen van Miller bevestigd. Zij meldden dat de aanslag had moeten worden gepleegd toen de paus Zakopane bezocht, een populair vakantie-oord in het zuiden van Polen, op de grens met Slowakije. Een anonieme woordvoerder van de dienst die in Polen prominente staatsgasten moet beschermen zei gisteren dat er uiteindelijk ,,geen veiligheidsproblemen zijn geweest'' en dat er geen enkele individuele verdachte is geïdentificeerd naar aanleiding van het plan.

Ook Katarzyna Turska, regeringswoordvoerster, bevestigde Millers uitspraken. ,,Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er een reële dreiging bestond.'' Maar Turska weigerde verdere details te geven omdat ze betrekking hebben op ,,de operationele activiteiten'' van de geheime dienst.

De paus bezoekt Polen opnieuw vanaf komende vrijdag. Vorige week werd gemeld dat via internet dreigementen tegen de paus zijn geuit. Voor zijn veiligheid zijn tijdens het bezoek aan Polen onder anderen 18.000 politiemannen en 17.000 brandweerlieden ingeschakeld.