Oma kan misschien wel 46 jaar krijgen

Een zigeunerfamilie uit Best dreigt te worden ontmanteld. Opa, oma en drie kinderen hangt uitwijzing naar Amerika boven het hoofd.

Het krioelt van de kinderen in het grote vrijstaande huis aan de Oranjestraat in Best, de villa van de vijf zigeunergezinnen Moro-Demisov. De zeventien kinderen, van wie er elf jonger dan twaalf jaar zijn, maken een ontspannen indruk. ,,Maar dat is schijn', zeggen de ouderen, ,,want vijf van onze gezinsleden zitten in de gevangenis. Wij verkeren in grote angst en onzekerheid.'

Opa Moro, oma Demisov en drie van hun kinderen zitten vast in Grave en Breda. Ze zijn in februari 2001 opgepakt op verzoek van de Amerikaanse jusitie die het vijftal, alsmede twee andere verwanten die momenteel voor het kroost zorgen, verdenkt van winkeldiefstallen in de VS. Oma kan daarvoor maximaal 46 jaar krijgen, hebben ze vernomen. En daarom zetten ze alles op alles om uitwijzing naar de VS te voorkomen.

In de luxe, kraakheldere keuken van hun Bestse woning toont de statenloze familie een brief, die ze aan de minister van Justitie hebben geschreven. ,,U bent onze laatste hoop', staat er. De rechtbank in Den Bosch en de Hoge Raad hebben het uitwijzingsverzoek afgewezen, zegt hun advocaat, E.B. Tieman van Moszkowicz Advocaten. Hij vertelt dat de zigeuners betrokken zijn geweest bij winkeldiefstallen, maar dat alles erop wijst dat justitie in de VS de zaak heeft opgeblazen, op een grote hoop heeft gegooid. ,,Deze mensen zijn gecriminaliseerd, hun wordt veel meer ten laste gelegd dan ze op hun kerfstok hebben.'

Als voorbeeld geeft Tieman dochter Julia. ,,Ze zit al anderhalf jaar vast voor zegge en schrijve vier winkeldiefstallen waarvan er twee zeker strafrechtelijk zijn afgedaan en twee andere vermoedelijk ook.'

De familie Moro-Demisov zegt zeker te weten dat ze het slachtoffer zijn van twee Amerikaanse politieagenten, die hun vals beschuldigen omdat ze zigeuners zijn. Tieman: ,,Het schijnt dat één agent een grote persoonlijke afkeer heeft van opa Moro omdat die weigerde als tipgever te fungeren in een zaak tegen andere zigeuners.' Hij zegt dat een advocaat van de familie dat in de VS onder ede heeft bevestigd.

Tieman weet dat het ministerie van Justitie de zigeuners formeel kan uitwijzen, maar hoopt dat het dat op humanitaire gronden niet doet. De uitwijzing zou een familie verscheuren om twintig tot vijfentwintig winkeldiefstallen, gepleegd door zeven mensen verspreid over enkele staten in de VS. De raadsman zegt ,,geen flauw idee' te hebben waarom er zulke hoge straffen zijn geëist.

In de drukke hal van de woning in Best zeggen de oudere bewoners dat de internationale zigeunergemeenschap een grote steun voor hen is, ook financieel.

Gerectificeerd

Uitwijzing

Het artikel Oma kan misschien wel 46 jaar krijgen (dinsdag 13 augustus, pagina 2) meldt dat de rechtbank in Den Bosch en de Hoge Raad een Amerikaans verzoek tot uitwijzing van zeven zigeuners hebben afgewezen. De rechtbank en de Hoge Raad hebben geoordeeld dat uitlevering van de zeven aan de VS toelaatbaar is.