Messiaen

Niet iedereen is gecharmeerd van de vogelzang in de muziek van Olivier Messiaen. De Amerikaanse componist Ned Rorem kon er wel begrip voor opbrengen wanneer men bij thuiskomst zijn kanariepiet de nek omdraaide.

In Messiaens La Transfiguration de Notre-Sieur Jésus-Christ zijn liefst 87 verschillende vogelsoorten vertegenwoordigd. In de partituur, een explosie van granieten klankblokken, past ook zo'n delirium aan kwetterend contrapunt. In wezen gaat het toch om iets anders. De Franse cultuurminister André Malraux, de opdrachtgever, wilde er de gevallenen in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog mee eren en Messiaen zelf beluisterde zijn muziek – een oratorium voor een koor van honderd stemmen, zeven instrumentale solisten en 109 orkestmusici – het liefst hoog in de bergen bij het spel van de gloeiende zon op de glanzende sneeuw.

Gloeiend en glanzend zijn ook adequate termen voor de uitvoering door solisten, koor en orkest van Radio France onder leiding van Myung-Whun Chung.

Messiaen: La Transfiguration DG nr. 471569.