Kosovo: `extremisten' in arrest

Eén dag na de aanhouding van een prominente ex-commandant van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK hebben de vredesmacht KFOR en de VN-politie in Kosovo gisteren weer drie Kosovo-Albanezen aangehouden. Bovendien is een belangrijke politicus (en ex-UÇK-leider) in staat van beschuldiging gesteld.

De drie Kosovaren die gisteren zijn aangehouden worden verdacht van lidmaatschap van ,,gewapende extremistische groepen'', zo meldde gisteren een KFOR-woordvoerder. De drie vormden ,,een onmiddellijke bedreiging voor de veiligheid van de regio''.

Nadere bijzonderheden werden niet gegeven. ,,De operatie is uitgevoerd als onderdeel van de wereldwijde strijd tegen het terrorisme. Het is belangrijk te onderstrepen dat mensen die zich schuldig maken aan extremisme en illegale activiteiten zich niet in Kosovo kunnen verschuilen'', aldus een verklaring van KFOR.

KFOR-woordvoerder Drew Anderson zei gisteren dat de arrestatie van de drie geen verband houdt met aanhouding, zondag, van de voormalige UÇK-commandant Rrustem Mustafa, alias Remi. Deze wordt beschuldigd van vijfvoudige moord en foltering, maar details over de slachtoffers of de tijdstippen van de misdrijven ontbreken. Via zijn advocaat liet Mustafa gisteren weten trots te zijn op zijn acties ,,tijdens de [Kosovo-]oorlog''.

Een van de belangrijkste politici van Kosovo, Ramush Haradinaj, is gisteren door een internationale aanklager in Kosovo in staat van beschuldiging gesteld wegens ,,het in gevaar brengen van de veiligheid van anderen''. Hij was betrokken bij een incident in juli 2000. Toen kwam het in het westen van Kosovo tot een schietpartij tussen aanhangers en tegenstanders van Haradinaj. De familie van een van zijn tegenstanders heeft Haradinaj beschuldigd betrokken te zijn bij een aantal verdwijningen van leden van die familie.

Haradinaj is een voormalige UÇK-commandant die na de Kosovo-oorlog een eigen partij stichtte, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK). Die partij heeft tien van de 120 zetels in het parlement van Kosovo.

Met Haradinaj zijn zes anderen in staat van beschuldiging gesteld, onder wie een broer van Haradinaj.