KNVB houdt na rel premie voor PSV in

De KNVB gaat de geleden schade van de ongeregeldheden rond de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal verhalen op PSV. Dat zei gisteren Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de voetbalbond.

Voorlopig is de premie van 90.000 euro die de club tegoed heeft ingehouden. De KNVB veroordeelt de handelwijze van het bestuur van PSV rondom het incident zondag in Eindhoven waarbij supporters van de club de spelersbus enige tijd tegenhielden. Daardoor begon de wedstrijd tegen Ajax in de Arena ruim een uur te laat. De supporters protesteerden tegen het feit dat er naar hun zin te weinig kaarten voor het duel beschikbaar waren en dat er onvoldoende gelegenheid was naar de Arena te reizen. Kesler had de indruk dat dit soort zaken slechts wordt aangegrepen om ,,rotzooi te trappen.''

Hij noemde het optreden van het bestuur van PSV ,,verwerpelijk''. Vooral omdat is onderhandeld met supporters die een stadionverbod hadden. Dat gebeurde ,,Bovendien'', zei een woedende Kesler, ,,is PSV vrijdag door de politie al gewaarschuwd voor mogelijke problemen. Wij zijn daarover niet ingelicht. Zondag heeft de ME aangeboden in te grijpen. PSV wilde dat niet. Onbegrijpelijk.''

Kesler ging nog verder. ,,PSV's voorzitter Van Raaij heeft gezegd wel begrip te hebben voor de actie. Dit gaan we intern neerleggen bij onze openbare aanklager. Wij vinden het niet passen bij iemand in deze functie dat hij zich met dit soort lieden identificeert. Sterker nog, het is niet betamelijk.''

Supporters van PSV sloten zondag het trainingscomplex van de Eindhovense club enkele uren af. De selectie kon daarom niet op tijd in de Arena arriveren, voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax. ,,Het moet nu eindelijk eens afgelopen zijn met dit soort flauwekul'', brieste Kesler.

PSV krijgt tot 19 augustus de tijd om te reageren. Of er eventuele verdere sancties volgen kon Kesler niet zeggen. ,,Daar ga ik niet over. Voor dit soort zaken hebben we de openbare aanklager. Het kan beperkt blijven tot een civiele claim, maar kan ook strafrechtelijke gevolgen hebben. Al met al vind ik het geen gelukkig optreden van voorzitter Van Raaij.''

Ten dele beschikt de KNVB al over de namen van de raddraaiers van zondag. Voor zover ze het nog niet hebben kunnen deze een stadionverbod tegemoet zien. ,,Daarnaast krijgen ze een brief van van de deurwaarder. We zullen er alles aan doen de geleden schade ook op hen te verhalen.''

Kesler sprak onder meer als gevolg van dreigbrieven aan trainers en ongeregeldheden met supporters van een slechte seizoenstart. ,,Als dat zo doorgaat kunnen we beter stoppen met voetballen. Toch is het probleem op te lossen. Door lokaal de mensen te spotten die voor het kwaad verantwoordelijk zijn en ze er uit te pikken.''

Daarvoor moet de (politieke) wil aanwezig zijn, vond Kesler. ,,We hebben de instrumenten om het probleem aan te pakken, maar gebruiken ze niet. Wij pleiten al jaren voor een voetbalwet. Maar er komt geen stadionverbod in samenhang met een meldingsplicht, er wordt geen snelrecht toegepast. Hoe vaak heb ik in Den Haag niet gehoord dat het maar eens moet zijn afgelopen met het gedoogbeleid. Laten we met z'n allen die woorden maar gaan waarmaken.''