`Geen akkoord met VS over Strafhof'

De Europese Commissie heeft gisteren kandidaat-lidstaten van de Europese Unie opgeroepen geen bilaterale akkoorden te sluiten met de Verenigde Staten over niet-uitlevering van Amerikaanse onderdanen aan het Internationale Strafhof. Een Commissie-woordvoerder deed de oproep gisteren, nadat Roemenië vorige week wel zo'n akkoord sloot.

Vorige week sprak een woordvoerder hierover al afkeuring uit. Voorzitter Romano Prodi heeft afgelopen weekeinde het standpunt van de Europese Commissie telefonisch nog eens verduidelijkt aan de Roemeense regering, zo werd gisteren in Brussel bekendgemaakt.

,,Brussel wenst dat andere kandidaat-lidstaten die ook door de Verenigde Staten zijn benaderd, zich in elk geval hoeden voor zo'n stap op dit moment en een akkoord tekenen'', aldus een Commissie-woordvoerder gisteren. Hij onderstreepte dat de Europese Unie in september met een gemeenschappelijk standpunt over de kwestie hoopt te komen. Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie wil volgens de woordvoerder dat kandidaat-lidstaten met stappen wachten totdat de EU een ,,volledige analyse'' heeft gemaakt van de gevolgen van het tekenen van een akkoord met de VS.

Zwitserland heeft vanochtend eveneens aangegeven geen akkoord met de VS te zullen sluiten. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bern zei er geen reden toe te zien, mede omdat Zwitserland voor een sterke positie van het hof is. Gisteren lieten Joegoslavië en Noorwegen al weten geen akkoord met de VS te sluiten.

Sinds de inwerkingtreding van het in Den Haag gevestigde Internationale Strafhof op 1 juli, dat oorlogsmisdaden en genocide kan berechten, hebben de VS landen benaderd om bilaterale akkoorden te tekenen. Washington wil zo voorkomen dat zijn onderdanen aan het hof worden uitgeleverd.