De Vilder geen staatssecretaris

LPF-kandidate Fiona de Vilder (44) wordt niet de nieuwe staatssecretaris voor Emancipatie en Gezinszaken. Na een informeel gesprek met minister-president Balkenende is zij onder zware druk gezet om ,,een andere functie te ambiëren''. Dat melden goed ingelichte bronnen rond het kabinet.

De LPF moet zich nu beraden op een nieuwe kandidaat. Het plan is om begin volgende week een fractievergadering te houden. Daar wordt ook de opvolging van fractieleider Herben aan de orde gesteld. Hij liet vorige week na kritiek uit de fractie weten dat hij per 1 september wil stoppen. Herben wordt niet gezien als alternatief voor De Vilder. ,,We moeten een allochtone kandidaat kiezen'', zegt Kamerlid Janssen van Raay (LPF) desgevraagd. Hij zou het liefst zijn collega Zeroual in aanmerking laten komen. Vice-fractievoorzitter Hoogendijk was niet bereikbaar voor commentaar.

De Vilder had gisteren een gesprek met premier Balkenende. Benadrukt wordt dat het om een informeel gesprek ging. Eerder had De Vilder een ontmoeting met minister van Sociale Zaken De Geus (CDA). Daarbij is duidelijk geworden, zo melden diverse bronnen, ,,dat de kandidate niet gekwalificeerd is voor deze post''.

Dat de LPF De Vilder naar voren schoof als kandidaat voor de post, werd op 1 augustus bekend, anderhalve week nadat LPF-lid Bijlhout was afgetreden als staatssecretaris voor Emancipatiezaken. Bijlhout had premier Balkenende onjuist ingelicht over haar lidmaatschap van de volksmilitie in Suriname na de zogenoemde decembermoorden. De Vilder – huisvrouw, opgeleid voor het hotelvak en betrokken bij de organisatie van het fotofestival Naarden – werd als de meest geschikte opvolger aangedragen door vice-fractievoorzitter Hoogendijk. Herben en de sollicitatiecommissie stemden daar vervolgens vlot mee in.

Een woordvoerder van Sociale Zaken deelt mee dat ,,er nog gesprekken worden gevoerd''. Haar is niet bekend wanneer het formele, afrondende gesprek met de minister-president zal zijn. Kamerlid Palm van de LPF, lid van de sollicitatiecommissie, zegt niet op de hoogte te zijn. ,,Ik probeer vakantie te houden''.