Corruptie

De Filippijnse minister van Onderwijs, Raul Roco, is gisteren afgetreden uit onvrede over het corruptie-onderzoek dat naar hem gaande is. De populaire Roco geldt als de belangrijkste rivaal van president Gloria Macapagal Arroyo tijdens de volgende presidentsverkiezingen, die in 2004 moeten worden gehouden.

Het aftreden van Roco betekent opnieuw een politieke tegenslag voor Arroyo die vorige maand al vice-president en minister van Buitenlandse Zaken Teofisto Guingona de laan uit stuurde. Guingona had grote kritiek op Arroyo's instemming met de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in de Filippijnen.

De Amerikaanse troepen hebben trainingen gegeven aan Filippijnse militairen die strijd voeren tegen de moslim-extremistische groepering Abu Sayyaf. Abu Sayyaf zegt zich in te zetten voor een eigen moslimstaat in het zuiden van het land.