Brandstichter Pleingarage woedend om dood Fortuyn

In Den Haag stond vanmorgen de man voor de rechter die enkele uren na de moord op Pim Fortuyn brand stichtte in de parkeergarage onder het Plein. ,,Ik had mezelf niet meer in de hand.''

Voor het eerst in zijn leven zou Kobus V. (32) op 15 mei gaan stemmen. Nooit eerder had hij zich met politiek beziggehouden, maar in `mijnheer Pim Fortuyn' zag de in zijn jeugd verwaarloosde V. eindelijk een `voorbeeldfiguur'. Toen hij op 6 mei bij het avondeten de televisiebeelden zag van de stervende Fortuyn op het Mediapark in Hilversum, ontstak hij in woede, zegt hij. Het resultaat, volgens justitie: tienduizenden euro's schade.

Officier van justitie Meulmeester eiste vanmorgen voor de meervoudige kamer in Den Haag tegen V. een celstraf van 21 maanden, waarvan 7 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarbij eiste het OM een schadevergoeding van in totaal 51.067 euro. V., een stevige gedrongen man in een blauw T-shirt, stond terecht wegens de brand die hij stichtte in de parkeergarage onder het Plein in Den Haag tijdens de rellen op de avond van de moord op Fortuyn.

V. weet dat hij fout is geweest, zei hij op de zitting. ,,Op dat moment had ik mijzelf niet meer in de hand.'' V. zat tijdens het eten op 6 mei nietsvermoedend te zappen, vertelde hij. Hij had een paar biertjes, Bacardi-cola en twee blowtjes op. ,,Toen ik zag dat Pim Fortuyn was neergeknald, werd ik woedend dat dat zomaar kon gebeuren.''

Een paar `kennissen' belden op, ze spraken met een groep af op het Binnenhof. `Razend' verliet V. zijn huis. Voor het Binnenhof, op het plein, verzamelden zich na de moord een paar honderd mensen. Aanvankelijk was het rustig, maar al snel werd de stemming grimmig en keerde de menigte zich tegen de politici die zich op het Binnenhof verzameld hadden. Er klonken leuzen als `Melkert moordenaar' en `Kok, heb je nou je zin'.

Rond negen uur had V., zei hij vanmorgen, tijd nodig om ,,even tot mezelf te komen''. Hij daalde af in de parkeergarage, vier trappenhuizen naar beneden. Daar zag hij in de hoek een Smart staan. V. stak met een brandende krant de auto in brand en ging weer naar boven. V.: ,,Het was pure kwaadheid. Iedereen was opgefokt, ik ook.''

In de garage ontstond een grote brand. Van de auto zelf bleef weinig over en er ontwikkelde zich verder een grote rookwolk. Hierop ontstond paniek en gejuich op het Plein. De garage werd afgesloten door de poltie. Een paar brandweerlieden raakten slaags met autobezitters die hun auto wilden redden.

Inmiddels liep de situatie op het Plein uit de hand. De menigte gooide dranghekken omver en stak vuurwerk af in de richting van het Torentje van premier Kok. De mobiele eenheid dreef de menigte uit elkaar en de politie hield 27 aan. Ook V. mengde zich weer in de rellen. Hij kreeg een dranghek tegen zijn hoofd en werd opgepakt toen twee agenten hem hoorden praten over de brand: ,,Ik laat de dood van Fortuyn niet gebeuren. Ik heb een kankersmart in de fik gestoken.''

Advocaat R. Heemskerk van V. benadrukte vanmorgen dat V. in Fortuyn voor het eerst iemand zag die oog had voor zijn problemen. ,,De schok op 6 mei kwam bij hem dus hard aan. En niet iedereen heeft de sociale vaardigheden om daar op zo'n moment goed mee om te gaan.''

V. is al vaker veroordeeld wegens geweldpleging en heeft een drankprobleem. Heemskerk: ,,En wie moeite heeft zijn woede te onderdrukken, kan met alcohol op eerder de fout ingaan.'' V. beloofde te werken aan zijn verslaving.

Uitspraak over veertien dagen.

    • Guus Valk