Bedelen in Amsterdam aangepakt

Amsterdam gaat maatregelen nemen tegen bedelen op straat. De Amsterdamse politie heeft er bij de gemeente op aangedrongen stappen te ondernemen tegen ,,vervelende en agressieve'' vormen van bedelen, aldus een woordvoerder van de politie.

De politie heeft geen cijfers. ,,Maar we hebben wel een aantal meldingen binnengekregen over bedelaars die om geld vragen en als mensen dan hun portemonnee trekken, die uit hun handen grissen'', aldus de woordvoerder van politie.

Volgens de woordvoerder heeft de politie geen goed middel meer in handen om paal en perk te stellen aan bedelarij sinds in 2000 bedelen en landloperij uit het wetboek van strafrecht zijn geschrapt. ,,Wat wij aan de gemeente vragen is een stukje gereedschap om dit probleem te bestrijden'', aldus de politiewoordvoerder. ,,Daarbij is het ook een vorm van verloedering wanneer mensen je vragen geld af te geven.''

Wanneer bedelen wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), kan er gemakkelijker tegen worden opgetreden, stelt de woordvoerder van de politie. Volgens een woordvoerder van de gemeente is een wijziging van de APV in de maak. De beoogde wijziging zou voor de hele stad moeten gelden.