Arts in Dagestan ontvoerd

Een Nederlandse medewerker van Artsen zonder Grenzen is gisteravond in de Zuid-Russische republiek Dagestan ontvoerd. Dat heeft een medewerker van Artsen zonder Grenzen in Moskou bevestigd.

De 32-jarige arts Arjan Erkel is landencoördinator van het Zwitserse team van de hulporganisatie in Dagestan. Onbekenden overvielen hem rond acht uur Nederlandse tijd aan de rand van de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala, terwijl hij op weg was naar het huis van zijn tolk. Volgens getuigen werd zijn chauffeur gedwongen op de vloer van zijn auto te gaan liggen, terwijl Erkel in een auto van het merk Lada werd gesleurd. De ontvoerders hebben nog niets van zich laten horen. De chauffeur zou inmiddels zijn verhoord. In Genève heeft Artsen zonder Grenzen een crisisteam gevormd.

Dagestan grenst aan Tsjetsjenië, dat voor onafhankelijkheid van Rusland vecht. Moskou zette in augustus 1999 in Dagestan het leger in om Tsjetsjeense rebellen te verdrijven. Artsen zonder Grenzen geeft sindsdien hulp aan de tienduizenden die door het conflict op de vlucht zijn geslagen.

Volgens de Moskouse woordvoerder is Artsen zonder Grenzen een van de weinige hulporganisaties in Dagestan. Tot nu toe was de situatie in het gebied ,,gevaarlijk, maar zonder grote incidenten''. Begin vorig jaar werd de Amerikaan Kenny Gluck ontvoerd, ook een medewerker van Artsen zonder Grenzen. Een maand later lieten de ontvoerders hem vrij. De organisatie beraadt zich op voortzetting van de hulp in Dagestan.