Accountant moet gegevens overdragen

Accountantskantoor Deloitte & Touche moet de parlementaire enquêtecommissie toch inzage geven in zijn onderzoek naar misstanden in de bouw. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof gisteren bepaald.

Twee weken geleden oordeelde de rechtbank nog dat Deloitte & Touche de gegevens terecht achterhield, omdat het kantoor geheimhouding aan de ondervraagden had beloofd. De enquêtecommissie, die de bouwfraude onderzoekt, ging hiertegen in beroep.

De commissie beschikte al wel over het onderzoeksrapport van Deloitte & Touche naar misstanden bij de aanbesteding, uitvoering en betaling van bouwprojecten van de provincie Zuid-Holland. De onderliggende stukken, zoals de namen van de 29 ambtenaren van de directie beheer en onderhoud van de provincie en van drie andere werknemers van de provincie, werden echter niet vrijgegeven.

Commissievoorzitter M. Vos noemt de uitspraak ,,belangrijk''. ,,We hadden de stukken nodig om ons werk goed te kunnen doen.'' Volgens Vos wordt door de uitspraak duidelijk dat ,,ook accountants niet boven de wet op de parlementaire enquête staan.''

Deloitte & Touche legt zich vooralsnog neer bij de uitspraak. Het accountantskantoor kan nog niet zeggen of het een bodemprocedure zal aanspannen. Ze wil daarmee wachten tot de motivering van de uitspraak bekend is. Die wordt volgende week verwacht. ,,Wel maken we het materiaal alvast klaar voor verzending. Het is een flinke kast vol'', zegt de woordvoerder van Deloitte. ,,Of deze uitspraak gevolgen heeft voor het werk van onze forensische accountants, is nog niet te zeggen. Wat telt is dat wij zorgvuldig hebben gehandeld.''

woordvoerder van Deloitte.

Naast Deloitte & Touche frustereren nog twee accountantskantoren, waarvan de namen niet bekend worden gemaakt, het onderzoek van de enquêtecommissie. Een van de kantoren heeft al materiaal bij de enquêtecommissie ingeleverd, maar wil dat terug. Het andere kantoor heeft volgens Vos geweigerd gegevens af te staan. Vos verwacht dat naast Deloitte ook de twee andere kantoren nu medewerking gaan verlenen. Al het materiaal van de drie kantoren betreft gegevens over corrupte ambtenaren.

De parlementaire enquête-

commissie die onderzoek doet naar bouwfraude begint donderdag 22 augustus met de openbare verhoren.

www.nrc.nl dossier bouwfraude