Xiros bekent moord op Brit Saunders

De Griekse ikonenschilder Savvas Xiros, een van de hoofdverdachten van de Griekse terreurbeweging `17de November', heeft bekend dat hij twee jaar geleden de Britse militaire attaché brigade-generaal Stephen Saunders heeft vermoord. Volgens anonieme bronnen bij de Griekse politie deed Xiris zijn bekentenis tijdens verhoren in een ziekenhuis van Athene, waar de ikonenschilder nog steeds wordt verpleegd nadat hij begin vorige maand zwaar gewond raakte toen een bom in zijn handen ontplofte.

De mislukte aanslag, in de Atheense havenwijk Piraeus, leidde de afgelopen weken tot de arrestatie van een groot aantal verdachten van de `17de November', de terreurbeweging die voor het eerst in 1975 van zich liet spreken door de moord op de Amerikaanse CIA-agent Richard Welch. De moord op Saunders in juni 2000 was de laatste grote aanslag van de terreurgroep, en leidde tot betrokkenheid van de Britse Scotland Yard bij het onderzoek naar de achtergronden van de `17de November'. Het waren de Britten die de oorsprong van de terreurgroep traceerden in de kringen van Griekse ballingen in het Parijs van de jaren zestig.

Volgens de anonieme politiebronnen heeft Savvas Xiros gezegd dat Saunders bij de aanslag op 8 juni 2000, uitgevoerd vanaf een motor, bijna ontsnapte toen het pistool van een van zijn metgezellen haperde. Daarop opende Xiros het vuur met een gestolen legergeweer. ,,Ik heb Saunders neergeschoten. Ik heb vier keer gevuurd'', heeft Xiros volgens de politiebronnen bekend. Ook een nog voortvluchtige verdachte van de `17de November', Dimitris Koufodinas, zou bij de aanslag op Saunders aanwezig zijn geweest. Hij was volgens Xiros degene die het haperende pistool in zijn handen had.

Overigens heeft de ikonenschilder ook zijn betrokkenheid bij een reeks andere aanslagen toegegeven, waaronder de moord in 1997 op de Griekse reder Kostas Peratikos, twee Turkse diplomaten, een Griekse bankier en een parlementariër.

In totaal zijn vijftien verdachten van de `17de November' opgepakt. De euforie over het oprollen van de beweging werd getemperd door de publicatie van een nieuw manifest dat wordt toegeschreven aan de `17de November'