VN: Iran stuurt Afghanen terug

De Verenigde Naties beschuldigen Iran ervan dat het Afghaanse vluchtelingen dwingt om terug te keren naar hun vaderland. De gedwongen deportatie is in strijd met afspraken die Iran heeft gemaakt over een geleidelijke en vrijwillige repatriëring van de vluchtelingen.

Een woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft dat gisteren gezegd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze zei dat de UNHCR bezorgd is over de sterke stijging van het aantal vluchtelingen dat de laatste tijd vanuit Iran terugkeert naar Afghanistan. In juli staken wekelijks gemiddeld 6.500 Afghanen de grens over, terwijl in de eerste week van augustus dit aantal is gestegen tot meer dan 10.000. Dat stelt de UNHCR en andere hulporganisaties voor grote problemen bij de opvang.

In Iran verblijven al meer dan twintig jaar naar schatting 1,4 miljoen Afghaanse vluchtelingen. Dit jaar zijn al bijna 125.000 van hen teruggekeerd naar Afghanistan onder begeleiding van de UNHCR die daarvoor een speciaal programma heeft opgezet. Uitgangspunt daarbij is dat hulp wordt geboden aan die vluchtelingen die menen veilig te kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijke woongebieden.

De woordvoerster van de UNHCR vermoedt dat Iran de overige vluchtelingen nu ook zo snel mogelijk de grens wil overzetten, omdat zij als goedkope arbeidskrachten concurreren met Iraniërs.

Sommige vluchtelingen die de afgelopen weken in Afghanistan terugkeerden, hebben gezegd dat de Iraanse autoriteiten weigerden hun kinderen te registeren voor het nieuwe schooljaar. Ook zouden ze te horen hebben gekregen dat ze niet voor financiële hulp van de VN in aanmerking komen, indien ze niet onmiddellijk zouden vertrekken. Dat laatste is een leugen, aldus de woordvoerster van de UNHCR.

Iran van zijn kant heeft gezegd dat de Afghaanse vluchtelingen zich moeten registeren voor repatriëring en dat degenen die dat niet doen, niet langer zullen worden beschouwd als vluchteling en zullen worden gearresteerd. De deadline voor die registratie is verlengd tot 27 augustus, aldus een zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Teheran. Volgens de zegsman zijn de omstandigheden in Afghanistan zodanig veranderd, dat de Afghanen die zich in Iran bevinden niet langer worden beschouwd als vluchtelingen maar als immigranten.