Verkoopgerucht steunt Unilever

Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever stond vanochtend in de belangstelling door het gerucht dat het zijn parfumdivisie zou willen verkopen. De Britse zakenkrant Financial Times meldde zaterdag dat het Nederlands-Britse concern zakenbank Morgan Stanley in de arm zou hebben genomen om de verkoop van de divisie, met parfummerken als Calvin Klein en Karl Lagerfeld, voor te bereiden.

Met een vraagprijs van circa 750 miljoen euro zou nog minder worden betaald dan de jaaromzet van de afdeling. De relatief lage prijs zou verklaard kunnen worden met de krimpende verkopen bij de meeste luxe producten. Unilever heeft de plannen niet bevestigd. Op het Damrak daalde het aandeel vanochtend met een kwart procent tot 61,55 euro. Daarmee deed het aandeel het aanzienlijk beter dan de AEX-index die vanochtend 2 procent verloor op 355 punten. Technologiebedrijven hoorden vanochtend tot de grootste dalers. Zij volgden daarmee volgens handelaren het lagere slot van de Amerikaanse Nasdaq. Grootste stijger binnen de AEX-index was vanochtend Buhrmann. Het aandeel heeft de afgelopen dagen veel verloren na tegenvallende winstcijfers.

Beursorganisatie Euronext hoorde zelf tot een van de grootste stijgers op de beurs. Het lokale beursfonds maakte zijn omzetcijfers over het tweede kwartaal bekend. De instelling zag de opbrengsten met 2 procent toenemen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden steeg de omzet met 10 procent. Deze groei wordt voornamelijk veroorzaakt door de uitbreiding van de organisatie met de Britse derivatenbeurs Liffe en de Portugese aandelenbeurs BVLP. De bekendgemaakte omzetcijfers zijn pro-formacijfers, die niet door de accountant zijn gecontroleerd. Het aandeel Euronext won vanochtend 2,5 procent op 20,45 euro.

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen behoorlijk onderuitgegaan. De Nikkei-index leverde 2,5 procent (251,97 punten) in op 9747,82 punten. Met de daling van de beurs is de winst van 2 procent die vrijdag werd geboekt weer tenietgedaan. Vooral bedrijven die afhankelijk zijn van de Amerikaanse economie gingen in de verkoop, zoals Sony (-4,65 procent) en automaker Toyota (-2,55 procent).

De overige beurzen in het Verre Oosten waren gemengd. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,5 procent.