Verdachte aanslagen miltvuur ontkent

Een voormalige expert biologische wapens van het Amerikaanse leger die door de federale recherche (FBI) wordt onderzocht voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen met miltvuur (antrax) vorig jaar, heeft gisteren die verdenkingen fel van de hand gewezen. Hij beschuldigde de federale autoriteiten die onderzoek naar hem doen van een lastercampagne uit onvermogen een schuldige te vinden.

Steven J. Hatfill, een 48-jarige deskundige op het gebied van biologische wapens, is de hoofdverdachte op een lijst van dertig biochemici en andere experts die door de FBI worden ondervraagd over de dodelijke aanslagen met miltvuurbacterie besmette brieven waardoor eind vorig jaar vijf mensen stierven en dertien anderen met kritieke verschijnselen opgenomen moesten worden. Tot dusver zijn daar geen schuldigen voor gevonden.

,,Ik heb op geen enkele wijze te maken met het versturen van deze antrax-brieven'', zei Hatfill voor de ingang van het advocatenkantoor dat zijn verdediging op zich heeft genomen. ,,Ik ben een loyale Amerikaan en ik houd van mijn land.'' Het was de eerste keer sinds zijn naam enkele maanden geleden in de Amerikaanse media is genoemd dat hij zo uitgebreid is ingegaan op de verdachtmakingen.

Volgens Hatfills advocaat Victor M. Glasberg heeft de federale recherche ondanks gebrek aan bewijs de naam van zijn cliënt laten uitlekken om kritiek over het trage verloop van het onderzoek naar de daders van de miltvuuraanslagen te temperen. ,,Ik ben ontsteld dat mijn ervaring, mijn kennis, mijn toewijding en mijn diensten die betrekking hebben op het verdedigen van de Verenigde Staten tegen biologische oorlogsvoering nu tegen mij worden gebruikt in het onderzoek naar de miltvuurmoordenaar'', zei Hatfill.

Hoewel de FBI heeft gezegd dat Hatfill geen verdachte is, is zijn huis tweemaal doorzocht en hebben de Amerikaanse media anonieme bronnen binnen de inlichtingendienst aangehaald die hebben gezegd dat Hatfill bovenaan de lijst van verdachten staat.

Volgens die berichten voldoet Hatfill in meerdere opzichten aan het profiel van de dader. Zo zou hij door zijn specialisatie, het verdedigen tegen aanvallen met biologische wapens, goed op de hoogte zijn van de werking van de miltvuurbacterie. Hatfills advocaat heeft daar tegen in gebracht dat zijn cliënt nooit toegang heeft gehad tot de bacterie, maar onderzoek deed naar het dodelijke Ebola-virus.

Ook zou Hatfill jaren geleden al hebben gewaarschuwd voor het gevaar van miltvuur en de mogelijkheid dat terroristen de bacterie per post zouden kunnen verspreiden.