Van der Vaart maakt mooie acties `vanzelf'

Met twee beeldschone doelpunten bezorgde Ajacied Rafael van der Vaart zijn club gisteren de eerste Johan Cruijff Schaal. ,,Het gaat wel lekker. We moeten dit jaar gewoon maar weer kampioen worden.''

Voor de tweede keer in een week tijd slaagde Ajax erin na een achterstand verbluffend sterk terug te komen. En net als op het Amsterdam Tournament tegen Barcelona was het gisteren tegen PSV de 19-jarige Rafael van der Vaart die met twee treffers de basis legde voor de eindzege. ,,Vorig seizoen was het gelijk gebeurd als we achterkwamen. Nu kunnen we een wedstrijd nog laten kantelen. We hebben zelfvertrouwen. Dat maakt een groot verschil'', sprak Van der Vaart koeltjes na afloop in de gracht van de Amsterdam Arena.

Het grootste verschil met het Ajax dat vorig seizoen in de tweede seizoenshelft onder Ronald Koeman de landstitel veroverde en de ploeg die gisteren de Johan Cruijff Schaal opeiste, ligt in de aanwezigheid van Van der Vaart. Toen hij het afgelopen half jaar na twee meniscusoperaties gedwongen aan de zijlijn zat, misten de Amsterdammers een architect op het middenveld. Aan de hand van de teruggekeerde jonge meester kende Ajax van alle clubs in de eredivisie verreweg de beste voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Vier minuten voor rust demonstreerde Van der Vaart tegen PSV zijn uitzonderlijke talent. De aanvallende middenvelder die tot op dat moment redelijk aan banden lag bij PSV'er Johann Vogel, bracht met een fabelachtige actie zijn ploeg terug in de wedstrijd. Op de rand van het strafschopgebied sleepte hij de bal met zijn linkerbeen à la Michael Laudrup langs de als aan de grond genagelde André Ooijer om vervolgens met zijn rechterbeen de gelijkmaker binnen te schieten. Rennend met het shirt over zijn hoofd getrokken vierde Van der Vaart met de veertigduizend toeschouwers het doelpunt dat de wedstrijd een andere wending gaf. De roep om de Fin Jari Litmanen, die onlangs met Ajax zonder succes onderhandelde over een terugkeer, verstomde direct.

In de 76ste minuut was het Van der Vaart die PSV eigenhandig de genadeklap toediende. Opnieuw legde hij met een slimme actie de verdediging van PSV in de luren. Oog in oog met Ooijer schoof hij de bal met dodelijke precisie langs doelman Ronald Waterreus: 3-1. De nummer 23 van Ajax gleed juichend met zijn buik over het gras voordat hij werd bedolven onder zijn ploeggenoten. Een kwartier later was het Europese talent van 2001 het stralende middelpunt van de met de Johan Cruijff Schaal hossende spelersgroep.

Van der Vaart, zoon van een Nederlandse vader en een Spaanse moeder, is in twee jaar tijd uitgegroeid tot de revelatie van Ajax. Het is veelzeggend dat hij vorig seizoen met veertien doelpunten in slechts twintig wedstrijden uitgroeide tot de topscorer van Ajax. Het maken van belangrijke treffers lijkt een aangeboren gave te zijn. ,,Die acties die ik vanavond maakte gingen vanzelf'', zei Van der Vaart. ,,Daar denk je niet over na. Dat komt van binnenuit. Het maken van dit soort doelpunten zit misschien wel gewoon in me.''

Na de wedstrijd werd de licht aan zijn linker lies geblesseerde Van der Vaart uitgebreid onder handen genomen op de massagetafel. Het zijn de naweeën van de knieblessure die hem maanden aan de kant hield. Zijn lichaam moet weer wennen aan het elke week spelen van wedstrijden.

Volgens Van der Vaart is Ajax dit jaar de favoriet om opnieuw de landstitel binnen te halen. ,,Iedereen zegt dat PSV een betere ploeg heeft, maar vandaag hebben we laten zien dat wij ook aardig kunnen spelen. Je merkt aan alles dat het weer goed gaat met Ajax. Het gaat ook wel lekker nu. De Johan Cruijff Schaal is leuk, maar het gaat straks om de echte prijzen. We moeten dit jaar gewoon maar weer kampioen worden'', stelde Van der Vaart, die nog tot 2006 bij Ajax onder contract staat.

Hoewel velen in Van der Vaart een potentiële topvoetballer zien, plaatste de eenmalige international zijn opmars in de juiste proporties. ,,Als ik bijvoorbeeld kijk naar een speler als Patrick Kluivert, zie ik nog een groot verschil. Wat hij allemaal met een bal kan is ongelooflijk. Zover ben ik nog niet. Maar daar hoef ik me toch ook niet voor te schamen? Voorlopig ga ik dan ook nog niet weg bij Ajax. Ik heb het naar mijn zin, dus blijven we hier.''

    • Koen Greven