Ross: meldingsplicht bij stadionverbod

Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Sport overweegt voor voetbalsupporters met een stadionverbod een meldingsplicht op het politiebureau in te stellen. Hiervoor is een wetswijziging noodzakelijk.

De CDA-bewindsvrouw reageert hiermee op ongeregeldheden in de aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen. Gisteren verhinderden circa honderd supporters van PSV de spelersbus van de Eindhovense voetbalclub naar Amsterdam te vertrekken, waardoor de strijd om de Johan Cruijff Schaal een uur en een kwartier later begon dan gepland. Vorige week werd bekend dat Feyenoord-trainer Bert van Marwijk is bedreigd en onlangs waren op de open dag van de Rotterdamse voetbalclub kwetsende spreekkoren te horen.

Ross-Van Dorp wil volgens haar woordvoerder voorkomen dat ,,een kleine groep supporters het verpest'' voor een grote groep voetballiefhebbers. Nu komt het vaak voor dat supporters die door wangedrag een stadionverbod hebben, toch op de tribune zitten tijdens de wedstrijd. De staatssecretaris vindt dit onaanvaardbaar. Volgens haar moeten de betrokken partijen voetbalclubs, gemeenten, de politie en de rijksoverheid zich niet tegen elkaar laten uitspelen en moet de verantwoordelijkheid niet op elkaar worden afgeschoven. Ze wil begin september met alle betrokken partijen om tafel om te bekijken hoe het stadionverbod daadwerkelijk kan worden nageleefd. ,,Als melden bij het politiebureau de enige oplossing is om het tij te keren, dan moeten we daar zeker naar gaan kijken'', zei ze vanmorgen voor het Radio 1 Journaal. Bestuurders van voetbalclubs hebben vaak aangedrongen op een meldingsplicht.

Met hun actie protesteerden de PSV-supporters gisteren tegen het besluit van de gemeente Amsterdam om slechts een gering aantal kaarten voor de bezoekende club beschikbaar te stellen voor het duel tussen Ajax en PSV. Het beviel hun ook niet dat ze alleen per combiregeling (verplichte combinatie van toegangskaart en treinvervoer) naar het duel konden. Om beide redenen hadden ze de wedstrijd geboycot. Voorzitter Van Raaij van PSV maakte met de supporters de afspraak dat de bus om vier uur zou vertrekken. ,,Ik wilde niet dat agenten in actie zouden komen. Dan was het een slagveld geworden. Daar is niemand bij gebaat'', aldus Van Raaij. De fans hielden zich echter niet aan de afspraak. Ze wilden de hekken niet ontgrendelen en gooiden de sleutels weg. Daarna moest het slot met een brander worden verwijderd.

Directeur Kesler van de KNVB kon geen begrip opbrengen voor de actievoerders. ,,Het blijkt wel weer dat je met zulke mensen, die zich supporter noemen, geen afspraken kunt maken. Er moeten kennelijk altijd figuren zijn die het voetbal willen verzieken. Als we zo doorgaan kunnen we net zo goed met voetbal stoppen. We moeten hier echt iets aan doen. De KNVB gaat met de overheid over zaken als deze praten. We moeten mensen die het voetbal kapot willen maken niet hun zin geven.''