Roda hoopvol na gelijkspel tegen Chelsea

Het nieuwe voetbalseizoen kan voor Roda JC niet snel genoeg beginnen. Na een jaar vol strubbelingen en een teleurstellende dertiende plaats moet de club volgens directeur technische zaken Hendriks deze jaargang in de subtop eindigen. Hendriks zag Roda JC zaterdag in een oefenduel op eigen veld met 3-3 gelijk spelen tegen het Engelse Chelsea, dat aantrad met de Nederlanders Hasselbaink, Melchiot en Zenden.

Afgelopen seizoen was een rampjaar voor Roda JC. Trainer Van Dijk, de opvolger van de succesvolle Vergoossen, werd al na vijf duels ontslagen. De nieuwe coach Leekens kreeg de Limburgse ploeg ook al niet aan het voetballen. Roda JC speelde veel te behoudend en hing als los zand aan elkaar. Het hele seizoen vocht de subtopper tegen degradatie, die maar ternauwernood werd ontlopen. Buiten de lijnen was het onrustig: Hendriks verweet doelman Kalac en verdediger Vrede een onprofessionele instelling, terwijl trainer Leekens lui en ongemotiveerd zou zijn. Uiteindelijk vertrok het drietal: het contract van Leekens werd niet verlengd, terwijl Kalac (Perugia) en Vrede (Iraklis Saloniki) elders werk vonden. ,,Gelukkig is met de komst van de nieuwe trainer Vloet de rust weer teruggekeerd bij Roda JC'', aldus Hendriks.

De Brabander Vloet presteerde afgelopen goed met FC Den Bosch, al wist hij deze club niet te behoeden voor degradatie. Vloets beroepsernst, ijver en zijn vermogen een ploeg naar zijn ideeën te laten spelen, bezorgden hem de baan bij Roda JC. Hij haalde in de voorbereiding meteen de discipline aan via een zelfgeschreven instructieboekje en legde de nadruk op conditionele en tactische trainingsvormen. ,,Ik werk graag volgens de collectiviteitsgedachte'', lichtte Vloet zijn werkwijze nader toe. ,,Dat betekent dat iedereen mag aanvallen, maar moet ook meeverdedigen. Het belangrijkste is dat we spelen volgens een vast concept waarin de spelers geloven.''

In de aanloop naar dit seizoen werden de contouren van het nieuwe Roda JC langzaam maar zeker duidelijk. Vloet speelt met vier verdedigers op lijn, twee controlerende centrale middenvelders en twee offensieve flankspelers. Voor de twee spitsposities komen de nieuwe Braziliaanse aankoop Cristiano, de met vedetteneigingen kampende Zweed Berglund en de Griekse topscorer Anastasiou in aanmerking. Totnogtoe manifesteerden vooral Cristiano en zijn maatje Sergio zich bij Roda JC. Het duo werd door Hendriks transfervrij overgenomen van NAC, uitgerekend de eerste tegenstander in de competitie. Sergio is een creatieve middenvelder, Cristiano een doelgerichte spits.

Tot frustratie van Vloet is de defensie, jarenlang de kracht van Roda JC, de achilleshiel van de ploeg. Kwalitatief maar vooral kwantitatief is de verdediging van een matig gehalte. Centraal achterin mist Roda JC de fysiek sterke Vrede, terwijl aanvoerder Luijpers niet meer zijn hoge niveau van de laatste jaren haalt.

Voor de vacante positie van linksback trok Roda JC vrijdag de tienvoudige Joegoslavische international Filipovic van SK Lommel aan. Hij speelde degelijk tegen Chelsea en bereidde het tweede doelpunt van Roda JC voor. De vleugelverdediger moest echter ook lijdzaam toezien hoe Hasselbaink tweemaal profiteerde van defensieve fouten van de thuisploeg.

Roda JC was overigens al na een paar minuten op voorsprong gekomen via een prachtig afstandsschot van Cristiano. Nadat Roda JC via Anastasiou en Soetaers weer aan de leiding kwam , wist Chelsea toch nog voor de gelijkmaker te zorgen. Na afloop van het duel was Vloet te spreken over de nieuwe doelman Kujovic en aanvaller Cristiano. ,,Alleen achterin moeten we nog wat goede afspraken maken'', luidde zijn analyse.

Directeur technische zaken en geldschieter Hendriks sprak alvast over de doelstellingen voor het nieuwe seizoen. ,,Het lijkt me duidelijk dat we niet nog een keer in de onderste regionen moeten eindigen. We gaan voor een plek bij de beste negen. Om die wens te realiseren sluit ik niet uit dat we nog actief worden op de transfermarkt.''

En passant reageerde Hendriks nog op een bericht uit de regionale pers over een vermeende schuld van zeven miljoen euro die zijn club zou hebben. ,,Het mag dan wat minder gaan met het betaald voetbal in het algemeen en de sport in de regio Limburg in het bijzonder, maar Roda JC is kerngezond. Alleen het stadion moet worden afbetaald, voor de rest hebben we niets te klagen.''