PSV mist brille van Ajacieden

Als de fletse ouverture in de Amsterdam Arena maatgevend is voor het komende seizoen, maakt Ajax meer aanspraak op de landstitel dan PSV. In het duel om de Johan Cruijff Schaal bleek de Brabantse ploeg niet klaar voor het grote werk. Tegenover de plichtmatige combinaties van PSV oogde het spel van Ajax frisser en frivoler. De landskampioen won gisteren met 3-1 van de runner-up.

De brille van matchwinnaar Van der Vaart was kenmerkend voor het kwaliteitsverschil tussen de twee nationale topploegen. Ajax speelde minder voorspelbaar dan PSV. In weerwil van een moderne voetbalwet, die de kracht van het collectief voorschrijft, gaven de individuele kwaliteiten weer eens de doorslag. De doeltreffende kopbal van Mido, vlak na rust, was hiervan een goed voorbeeld. De Egyptenaar maakte net als vorig seizoen gebruik van zijn specialiteit: een perfecte timing in de lucht.

In tegenstelling tot Ajax mist PSV spelers die de ploeg extra impulsen geven. De Brabantse club heeft miljoenen geïnvesteerd in talenten als Lamey en Van der Schaaf. Zij waren gisteren afwezig. De jonge Groninger Robben mocht na rust invallen. De nieuwkomers versterken slechts de breedte van de selectie. De clubleiding had beter kunnen sparen voor één dure aankoop in de categorie Romario, Ronaldo, Nilis, Van Nistelrooy.

Meer dan Ajax is PSV afhankelijk van het samenspel. De overvolle selectie (31 contractspelers) telt weinig hoogvliegers. De vaste uitblinker Van Bommel bleef tegen Ajax onder zijn gebruikelijke niveau. Kezman was nu de beste PSV'er. Hij maakte op fraaie wijze de openingstreffer. De Joegoslaaf krijgt in de aanval de voorkeur boven Vennegoor of Hesselink. Vorig seizoen liet de ontslagen trainer Gerets hen bijna wekelijks van plaats wisselen, wat hun zelfvertrouwen niet ten goede kwam. De nieuwe trainer, Hiddink, kiest voor Bruggink als schaduwspits. Hij was ook het slachtoffer van het rouleersysteem van Gerets. Bruggink begon sterk tegen Ajax, maar viel terug.

Een week voor de competitiestart erkende Hiddink dat er nog veel valt te verbeteren bij PSV. De man die twee maanden geleden op het WK in Zuid-Korea zo succesvol was als bondscoach en gisteren door een handvol Aziatische fotografen op de voet werd gevolgd, liet de aanwijzingen aan zijn assistent Erwin Koeman over. De oudere broer van Ajax-trainer Ronald kwam handen en voeten tekort om zijn spelers op hun fouten te wijzen. Met name Ooijer mocht zich de kritiek aantrekken. Hij was betrokken bij alle tegentreffers.

Hiddink keek bijna de hele wedstrijd stoïcijns voor zich uit. Na enkele fouten van de arbitrage sprong hij theatraal van de bank op. Hij heeft ruim een maand na zijn aanstelling het spel van PSV nog niet naae zijn hand kunnen zetten. De eerste weken was hij nota bene op vakantie. Gisteren was hij ontevreden over de defensieve speelwijze. Hij wil zijn elftal volgens beproefd recept in Zuid-Korea offensiever laten spelen. De doelpunten van Ajax waren volgens Hiddink het gevolg van `het initiatief uit handen geven'. Hij verschool zich niet achter de vertraagde busreis uit Eindhoven. Gezien de sterke start van PSV had de actie van de fans geen invloed op het duel.

PSV loerde op de counter en speelde Ajax in de kaart. De thuisploeg kreeg de tijd en de ruimte het aanvalsspel te etaleren. Toch viel het vleugelspel van Ajax tegen. Zo had nieuwkomer Sikora weinig in te brengen tegen de Deense back B⊘gelund, die het genoegen smaakt dat bijna al zijn directe tegenstanders vroeg of laat naar de kant worden gehaald. Een waterdrager als uitblinker; veelzeggend voor de nivellering bij PSV.

Bij Ajax was juist mandekker Bergd⊘lmo de kwetsbare schakel. De houterige Noor werd dolgedraaid door de beweeglijke Kezman en in de rust uit zijn lijden verlost. Zijn Finse vervanger Pasanen bracht meer rust in de verdediging. Net als vorige week tegen Barcelona herstelde Ajax zich van een zwak begin. En weer moest coach Koeman zijn spelers in de pauze tot meer felheid aansporen. Volgens de trainer, die als speler bekend stond om zijn tactisch vernuft, zijn de Ajacieden nog lang niet zelfstandig.

De jongste Koeman zag tevreden toe hoe zijn spelers de stijgende lijn van vorig seizoen hebben doorgetrokken. Ajax won in de oefencampagne achtereenvolgens van Celtic, Norwich City, Manchester United en FC Barcelona. Een betere generale had de coach van Ajax zich niet kunnen wensen. Hij toonde zich slechts bezorgd over het wangedrag van Machlas. De trotse Kretenzer kreeg zaterdag te horen dat hij buiten de selectie was gevallen en liet de lunch schieten. Gisteren verscheen hij niet op een straftraining. Machlas kreeg een boete opgelegd. Hij trainde vanmorgen met de A-selectie.

Ajax

3

PSV

1

Ruststand 1-1. 10. Kezman 0-1, 41. Van der Vaart 1-1, 54. Mido 2-1, 76. Van der Vaart 3-1. Schds: Van Hulten. Tsch: 40.000. Gele kaarten: Van der Meyde, Chivu, Galasek (Ajax), Kezman en Ooijer (PSV).