Politie Amsterdam houdt krakers aan

De politie heeft gisteren in Amsterdam een groep van dertig krakers en sympathisanten aangehouden. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

Gistermiddag zagen bewoners van een huis in de Madurastraat bij thuiskomst dat hun voordeur was geforceerd en door de politie afgesloten. Op het politiebureau bleek dat twee krakers hun woning waren binnengetreden. Ondanks het gegeven dat de woning was bewoond, weigerden de krakers het pand te verlaten. Toen de politie de twee wilde aanhouden, verzetten zij zich en riepen de hulp in van andere krakers. Vervolgens verzamelde zich een groep van ongeveer veertig krakers en sympathisanten bij het pand. De mobiele eenheid moest te hulp schieten.

De politie hield in de Madurastraat veertien mensen aan. De rest vluchtte weg richting de Borneostraat. Daar werden nog eens zestien personen gearresteerd. Gisteravond zijn tien arrestanten weer op vrije voeten gesteld, omdat hun betrokkenheid niet met zekerheid was vast te stellen, aldus een politiewoordvoerder. 21 krakers zitten nog in voorlopige hechtenis. Twee politiemensen raakten licht gewond. De krakers zal huisvredebreuk en openlijke geweldpleging ten laste worden gelegd.