Oude meester Jalabert wint in San Sebastian

Laurent Jalabert is aan zijn laatste wielerseizoen bezig en zaterdag liet hij in de wereldbekerwedstrijd Clasica San Sebastian nog eens zien dat hij het besluit om te stoppen niet heeft genomen omdat hij aan slijtage onderhevig zou zijn. Net als vorig jaar won Jaja de eendagswedstrijd in Baskenland.

De 33-jarige Fransman uit de Deense ploeg CSC-Tiscali die twee weken geleden de Tour de France verliet met de bolletjestrui om zijn schouders, reed in de finale van de wedstrijd met speels gemak uit het peloton weg. Hij voegde zich bij een vijf man sterke kopgroep waartoe de Kazak Andrei Kivilev het initiatief had genomen met een ontsnapping aan de voet van de Jaizkibel, een beklimming van de eerste categorie.

In die kopgroep ook Jalaberts ploeggenoot Carlos Sastre. Die moest uiteindelijk afhaken, net als de Italiaan Raffaele Ferrara. Diens landgenoot Dario Frigo, als enige Italiaan deze zomer nog winnaar van een etappe in de Tour de France, nestelde zich wel in de kopgroep.

Van het vijftal vluchters ging Jalabert vanuit de vijfde en laatste positie de sprint aan. Voor de eindstreep kon hij het zich nog permitteren om zijn truitje recht te trekken en zijn armen recht omhoog te gooien. In de Baskische badplaats San Sebastian werd de Spanjaard Igor Astarloa tweede. De renner in Italiaanse dienst (Saeco) maakte een grote kans om de eerste Spanjaard sinds Miguel Indurain te worden die de enige Spaanse wereldbekerwedstrijd op zijn naam schreef. Vijfvoudig Tourwinnaar Indurain won in 1990, voor Jalabert en Ier Sean Kelly. Indurain finishte toen als winnaar met een ruime voorsprong (2,24 minuut) op de Fransman en de Ier.

Jalabert onderstreepte gisteren dat hij niet als een afgegleden topcoureur wil eindigen. ,,Ik heb grote renners zien eindigen in de anonimiteit'', zei hij na afloop in San Sebastian. ,,Ik wil dat niet. Als ik zou willen, tekende ik vandaag een prachtig nieuw contract. Maar ik geef er de voorkeur aan op mijn hoogtepunt te stoppen.''

Johan Museeuw, de Belg die zaterdag pas op 21.22 minuut van de winnaar arriveerde, behield de leiding in het wereldbekerklassement. Hij wist van tevoren dat hij niet in Baskenland zou schitteren. ,,Dit parcours ligt me niet. Ik wacht op Parijs-Tours.'' Astarloa klom naar de derde plaats. Hij profiteerde van het uitvallen van de Amerikaan George Hincapie. Die kwam zwaar ten val en moest opgeven, met een hersenschudding en een scheurtje in zijn linkerbeen.

Astarloa kon leven met de tweede plaats, in de wetenschap dat Jalabert echt de beste was in San Sebastian. ,,Ik had al heel ver voor de finish in de gaten dat hij vandaag de sterkste was.'' Jalabert zelf had daar in de ochtenduren nog heel anders over gedacht. ,,Ik had zware benen. En ik hou niet van regen'', refereerde hij aan de weersomstandigheden voor de start. Uiteindelijk viel het allemaal wel mee met de slechte vorm van Jalabert. De Fransman kon grijnzend vaststellen dat hij zijn `zoveelste' dagzege had behaald. ,,Dit was ongeveer nummer 140, zonder de criteriums mee te tellen.''

De Nederlandse deelnemers waren zaterdag geen moment vooraan. Michael Boogerd, nog winnaar van de koninginnerit in de Ronde van Frankrijk, kwam als 138e over de streep, op 12.13. De Amerikaanse Tourwinnaar Lance Armstrong reed voorin mee. Hij maakte deel uit van de grote groep die op 41 seconden van Jalabert finishte. De Amerikaan deed een mislukte poging in de beklimming van de Jaizkibel bij de kopgroep te geraken.

Leontien van Moorsel heeft zaterdag in de zevende etappe van de Tour de Féminin opgegegeven. De voormalig rondewinnares had net de Col de la Madeleine beklommen, toen ze er genoeg van had. ,,Iedereen zat half te huilen op de fiets van de kou.'' Kou en regen maakten de laatste ritten van de vrouwentour tot barre tochten. Op het moment dat Van Moorsel afstapte, zat ploeggenote Elsbeth Vink al in een auto. Zij zag in de stromende regen de Madeleine opdoemen en gaf de moed op.

De Witrussische wielrenster Zinaida Stahoerskaja leidt na acht etappes in de Tour de Féminin. Zij heeft ruim een minuut voorsprong op de Spaanse Sommariba Arrole. De zevende etappe naar Courchevel werd zaterdag gewonnen door Edita Pucinskaite uit Litouwen. De Russin Valentina Polkanova won gisteren de achtste rit van Couchevel naar Vaujany.