Oud-leider van UÇK opgepakt in Kosovo

In Kosovo is gisteren een voormalige leider van het vroegere Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van moord en foltering.

Rrustem Mustafa, alias Remi, werd in POriština opgepakt door de VN-politie met hulp van de vredesmacht KFOR. Volgens de aanklacht tegen hem heeft hij zeker vijf mensen ontvoerd, gefolterd en vermoord.

De namen van de slachtoffers en de tijdstippen van de misdrijven zijn niet bekendgemaakt, en het is daarom onduidelijk of Mustafa ze heeft gepleegd vóór, tijdens of na de Kosovo-oorlog van 1999 en of de motieven politiek of crimineel waren.

Mustafa was een hoge officier in het UÇK, dat voor 1999 gewapend verzet pleegde tegen de Servische overheersing. Hij was regionaal commandant in Gnjilane. Na de Kosovo-oorlog werd het UÇK ontbonden; een deel van de manschappen werd opgenomen in een ongewapend `Kosovo Beschermingskorps' (TMK). Mustafa trad toe tot het TMK, maar werd daar in april uit gezet. Hij bleek voor te komen op een door de Amerikanen samengestelde `zwarte lijst' van 22 Kosovaarse Albanezen die geacht werden ,,een risico te vormen'' voor de vrede, de veiligheid en de staf van internationale organen die in Kosovo opereren.

In juni hield de VN-politie in Kosovo vier Albanezen aan, een stap die gevolgd werd door kwade betogingen van Kosovo-Albanezen. Twee andere Albanezen, die door de VN-politie werden gezocht, meldden zich vrijwillig bij de politie. In alle gevallen ging het om voormalige UÇK-strijders die worden verdacht van misdrijven tegen andere Kosovo-Albanezen in juni 1999, toen na de oorlog van de NAVO tegen Joegoslavië de internationale vredesmacht KFOR Kosovo binnentrok en het VN-bestuur in Kosovo werd gevormd. Het kwam indertijd tot een reeks van wraakacties van Kosovaren tegen Serviërs, maar ook tegen andere Kosovaren die tijdens het regime van Slobodan Miloševic met met het Servische gezag zouden hebben gecollaboreerd.