Oprichter Ikea geeft zijn zonen de leiding

De 76-jarige oprichter van winkelketen Ikea, Ingvar Kamprad, gaat het bedrijf overdragen aan zijn drie zoons. De oudste zoon, de 38-jarige Peter, wordt binnenkort bestuursvoorzitter van de in Nederland gevestigde stichting die de zeggenschap heeft over het concern. Daarmee krijgt hij de belangrijkste positie binnen Ikea. De drie jaar jongere Jonas krijgt de leiding over de samenstelling van het assortiment, en de 33-jarige Matthias is een mogelijke opvolger voor Anders Dahlvig, die de dagelijkse leiding heeft bij de winkels.

Dat maakte Kamprad bekend in een interview in de Britse zakenkrant Financial Times van vandaag. Het Zweedse Ikea, dat relatief goedkope meubels en huishoudelijke artikelen verkoopt, heeft 154 winkels in 22 landen met 70.000 werknemers. De omzet in het laatste boekjaar, dat is afgesloten in augustus 2001, kwam uit op 10,4 miljard euro. Kamprad verwacht dat de omvang van het concern in de komende tien jaar moet kunnen verdubbelen. De expansie richt zich met name op China en Rusland. Kamprad noemde ook twee nieuwe landen waar hij winkels wil openen: Japan en Portugal. Voor het huidige boekjaar zal Ikea er niet in slagen de omzet met 10 procent te verhogen, zoals de bedoeling was.

Kamprad, die legendarisch is geworden door zijn persoonlijke zuinigheid en bijvoorbeeld altijd economy class vliegt, erkende dat de aankoop van de Habitat-winkels in 1992 een vergissing was. Deze Britse meubelwinkels, die zich richten op iets kapitaalkrachtiger publiek dan de Ikea-bezoekers, hebben Ikea de afgelopen tien jaar alleen maar geld gekost en zullen waarschijnlijk worden doorverkocht. Voor de 87 Habitat-winkels zou belangstelling zijn uit de Verenigde Staten.