`Nicky Verstappen per ongeluk dood'

Degene die vier jaar geleden de 11-jarige Nicky Verstappen om het leven heeft gebracht, heeft waarschijnlijk helemaal niet de bedoeling gehad de jongen te doden. Dat concludeert een Belgisch onderzoekster die in opdracht van de politie een daderprofiel heeft opgesteld, aldus een woordvoerder van de politie in Heerlen vandaag.

Nicky Verstappen uit het Noord-Limburgse Heibloem verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp. Anderhalve dag later werd zijn lichaam gevonden in de buurt van het kamp. De dader is nog steeds spoorloos. De politie schakelde niet lang na de dood van de jongen de Belgische onderzoekster C. Hutsebaut in, die in eigen land na de verdwijning van de meisjes Julie en Melissa een karakterschets maakte van de dader. Die bleek overeen te komen met de later gearresteerde verdachte Marc Dutroux.

Vorig jaar gaf Hutsebaut een karakterschets van de moordenaar van Nicky aan de Limburgse politie. Hutsebaut zegt dat er geen sprake is van voorbedachte rade. Ze concludeert dat uit de manier waarop het lichaam is achtergelaten en de plaats waar het is gevonden. Iemand die doelbewust een moord pleegt, doet meer moeite om een lichaam te verbergen.

Ook de recherche gaat er nu van uit dat er geen sprake is van voorbedachte rade. ,,Nicky is door een man meegenomen, wellicht met de bedoeling hem seksueel te misbruiken'', zegt de woordvoerder. ,,Maar er is iets fout gegaan en onbedoeld is Nicky daarbij om het leven gekomen. De dader kan dan ook niet worden gezien als een zware crimineel. Bovendien denken we dat hij het lichaam expres op een plek heeft achtergelaten waarvan hij wist dat we het daar snel zouden vinden.''