Neppolitie rolt Aziatische toeristen

De Amsterdamse politie heeft zaterdag negen mensen aangehouden die zich voordeden als agenten. De nepagenten controleerden toeristen zogenaamd op drugs en namen vervolgens geld weg van hun slachtoffers. Dat zegt een woordvoerder van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. De verdachten, die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, komen uit verschillende Oost-Europese landen.

Volgens de politie is de laatste tijd sprake van een toename van dit soort incidenten. Slachtoffers zijn meestal Chinese of Japanse toeristen. De nepagenten houden op straat mensen aan en tonen een vals politiepasje. Bij het fouilleren wordt de portemonnee van de nietsvermoedende toerist gerold.

Afgelopen zaterdag werden mannen aangehouden die in auto's reden met Franse kentekens. De mannen droegen donkerblauwe pakken en lichtblauwe overhemden. In de auto's troffen de agenten neppolitiepassen aan.

De Aziaten worden als slachtoffer gekozen, omdat zij niet horen dat de buitenlandse nepagenten geen Nederlands spreken, aldus de politiewoordvoerder. Daarbij hebben de Aziaten vaak dollars op zak. Soms zeggen de nepagenten dat de toeristen ook worden gecontroleerd op vals geld. Volgens de politie komen ,,veel aangiften'' van deze misdrijven binnen.

De Amsterdamse politie heeft al enkele malen via de lokale tv zender AT5 laten bekendmaken dat nepagenten actief zijn. Afgelopen weekeinde is de politie ook door burgers geholpen. Zo heeft iemand foto's genomen van een beroving. De negen verdachten variëren in leeftijd van 27 tot 44 jaar.