`Natuurlijk hebben we afgerond'

In de horeca zijn de prijzen sinds de invoering van de euro fors gestegen. De uitbaters van een Ierse pub in Amsterdam geven het eerlijk toe. ,,Je gaat niet zitten klooien met wisselgeld en eurocenten.''

Laten we nou niet kletsen, zeggen vader en zoon Sjirk de Romph (zo heten ze allebei) van de Ierse pub St. James Gate in Amsterdam: de horeca is duurder geworden. Ze hebben vier zaken op A-locaties in Amsterdam: op het Leidseplein en het Rembrandtplein. Vroeger kostte een biertje bij hen, in guldens, 4,25. Nu is het twee euro. Een stijging van 7 eurocent.

Voor een deel komt die verhoging door de accijnsverhoging van 22 procent die voormalig minister Borst van Volksgezondheid dit jaar doorvoerde voor alcohol en tabak.

Zoon: ,,En natuurlijk hebben we de prijzen naar boven afgerond. Je gaat niet zitten klooien met wisselgeld en eurocenten. Dat doet geen enkele verstandige ondernemer. Albert Heijn ook niet.''

Vader: ,,Ik was met mijn kleinzoon in Rome. Een biertje zes euro! Drink daar eens een biertje op de piazza Navone. Dan is de Nederlandse horeca een onontwikkeld gebied.''

Zoon: ,,In Spanje kost een lokaal biertje ook al 2,75.''

Vader: ,,In Dublin is de Guinness duurder. De Ieren en Schotten komen speciaal hierheen. Inclusief vliegticket en hotel zijn ze hier, met hun drankgebruik, goedkoper uit.''

Zoon: ,,Nederlanders geven de euro uit als een gulden. Vroeger konden ze een avondje stappen met honderd gulden. Nu moeten ze honderd euro meenemen.''

Vader: ,,Nee, dat is overdreven. Vijftig euro. En daarmee redden ze het dan net niet. Alles is duurder, alleen merkt je het bij ons meer. Wij krijgen steeds de zwartepiet. Als je een biertje bestelt, weet je precies hoeveel je extra moet betalen. In de supermarkt laad je je spullen in en aan het einde van de rit betaal je 98 euro twintig. Maar of nou de suiker, de boter of de melk zo duur was, weet je niet.''

Zoon: ,,Mijn vrouw gaat tegenwoordig ook naar de C1000 in plaats van Albert Heijn.''

Vader,,Echt?''

Zoon: ,,Ja. Een krop sla in de aanbieding kostte daar vroeger 99 cent, nu is het hetzelfde bedrag maar dan in eurocent. Een fles bleekmiddel is net dertig cent duurder geworden.''

Vader: ,,Nou, ik moet zeggen: ik koop elke dag twee witte bolletjes en een ons Leidse kaas. Dat vind ik ook duur. Het probleem zit 'm in de prijs van die dagelijkse dingen. Kijk, de horeca is natuurlijk altijd een luxe geweest. Als je het te duur vindt, of niet kan betalen, kan je ervoor kiezen niet naar het café te gaan.''