Mugabe houdt voet bij stuk over landhervormingen

De Zimbweaanse president Robert Mugabe blijft bij zijn eis dat 2.900 blanke boeren hun land moeten verlaten. De regering had de boeren opgedragen afgelopen donderdag hun land over te dragen aan zwarte boeren in het kader van een landhervormingsbeleid.

De president herhaalde zijn besluit vanochtend in een live op televisie uitgezonden toespraak op de Dag van de Helden, een nationale feestdag waarop de zwarte overwinning op het blanke minderheidsregime wordt gevierd. ,,Wij, het principiële volk van Zimbabwe, wij, de ware eigenaars van dit land, zullen niet wijken. We zullen ons deze ene belangrijke zaak, het land, niet laten afnemen. Het land is van ons'', zei Mugabe tegen een menigte van naar schatting 15.000 aanhangers. Hij hield zijn speech op een begraafplaats waar onafhankelijkheidsstrijders begraven liggen.

,,We hadden onszelf een deadline van augustus gesteld, en die deadline staat vast'', aldus Mugabe. Volgens de president hebben zo de nieuwe eigenaren van het land genoeg tijd om gewassen te planten om deze in oktober te kunnen oogsten.

De blanke boeren, van wie een meerderheid heeft geweigerd aan de landhervorming mee te werken en op hun boerderijen is gebleven, hoopten dat Mugabe op de nationale feestdag een geste zou doen. Slechts 500 boeren zouden de afgelopen dagen zijn vertrokken. De achterblijvers riskeren twee jaar cel en een boete, wanneer ze op hun land blijven.

De verwachting is dat een deel van de boeren na deze toespraak toch zal vertrekken. Enkele honderden boeren hadden dit weekeinde al een veilig heenkomen gezocht in de hoofdstad Harare uit angst voor het uitbreken van geweld op de nationale feestdag.

Afgelopen weekeinde voerden verscheidene ministers de druk op de blanke boeren op. In het pro-regeringsblad The Herald zei de minister voor Landbouw en Nederzettingen, Joseph Made, dat de boeren ,,huichelaars'' en ,,grote leugenaars'' waren die het programma van landhervormingen probeerden te saboteren. ,,Niemand zou in de weg moeten staan wanneer de regering een bepaald beleid heeft neergezet'', aldus Made, die eraan toevoegde dat de boeren sancties kunnen verwachten. Mugabe zei in zijn rede niet hoe hij de weigeraars wil aanpakken.

Hij veroordeelde wel de rol van voormalig kolonisator Groot-Brittannië, die heeft aangeven de boeren te zullen helpen. ,,We zijn niet te koop. Niet voor goud, of voor zilver. Zimbabwe is voor de Zimbabweanen'', aldus Mugabe die in 1980 het land naar onafhankelijkheid leidde.