Minister van Economische Zaken van Turkije stapt op

De Turkse minister van Economische Zaken, Kemal Dervis, is zaterdag afgetreden. Hij wil zich aan het hoofd stellen van een linkse, pro-Europese beweging. De populaire Dervis, voormalig topman van de Wereldbank en architect van de hervorming van de Turkse economie, maakte daarmee een einde aan wekenlange speculaties over zijn politieke carrière.

Dervis kondigde een maand geleden, samen met voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ismail Cem, aan een centrum-linkse pro-Europese coalitie te willen vormen. Deze coalitie zou het voortbestaan van het seculiere staatsbestel moeten garanderen. Op verzoek van president Achmet Necdet Sezer trok Dervis toen zijn eerder aangekondigde ontslag uit de regering-Ecevit in. Maar hij bleef openlijk de vorming van een linkse coalitie steunen, waarop premier Bülent Ecevit hem vrijdag verzocht te kiezen tussen de regering of ontslag.

Gisteren herhaalde Dervis zijn plan de linkse partijen te verenigen, en hij zei te overwegen zich bij de Nieuw Turkije Partij van Cem aan te sluiten. Hij wil daarmee voorkomen dat de vervroegde verkiezingen van 3 november gewonnen worden door de ultranationalisten, die in de peilingen op voorsprong staan.

De sympathie van buitenlandse investeerders en de financiële markten ligt duidelijk bij de nieuwe coalitie. De markten maken zich ernstige zorgen over een regering zonder premier Ecevit. Een meer op de islam geöriënteerde regering zou de aansluiting met `Europa' kunnen tegengaan, en de economische herstructurering van Turkije, zoals het IMF voorstaat, doen mislukken. Of het Turkse electoraat dat buitenlandse enthousiasme deelt, is nog de vraag. Analisten denken dat de nieuwe beweging vooral zal aanslaan bij de pro-Europese, betrekkelijk welvarende middenklasse in de grote steden. Maar zij betwijfelen of de Nieuw Turkije Partij het goed zal doen op het platteland. Volgens Turkse kranten zal Dervis het daadwerkelijk toetreden tot de Nieuw Turkije Partij laten afhangen van de mogelijkheid dat een links-seculiere coalitie de verkiezingen echt kan winnen.

Ecevit heeft de vrijwel onbekende parlementariër Masum Turker tot opvolger van Dervis benoemd. Turker, partijgenoot van Ecevit, beloofde het door Dervis bedachte en enkele dagen geleden door het IMF goedgekeurde economische hervormingsprogramma te blijven volgen. Het IMF leende Turkije 16 miljard euro voor economisch herstel.